Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vaarwel Fidel

Fidel Castro begraven in Santiago de Cuba na 9 dagen van rouw

Datum : 05/12/2016
Land : Cuba

Vaarwel Fidel

De as van Fidel Castro is zondag 4 december in besloten kring begraven op de begraafplaats Santa Ifigenia in Santiago de Cuba. De Cubaanse autoriteiten hadden op het laatste moment een rechtstreekse uitzending op de televisie geannuleerd.

Duizenden mensen die langs de weg stonden, sommigen in tranen en met Cubaanse vlaggen, riepen “Ik ben Fidel!” toen de rouwstoet met de resten van de Cubaanse leider ’s morgens om 6.30 uur vertrok vanaf het Plaza de la Revolución. Castro overleed op 25 november op de leeftijd van 90 jaar.

Het vertrek van de rouwstoet vond twintig minuten eerder plaats dan was gepland door de autoriteiten. Na aankomst op de begraafplaats werden door Cubaanse militairen 21 saluutschoten afgevuurd en de menigte die bij de ingang stond zong het volkslied om afscheid te nemen van de resten van de Cubaanse leider, die buiten het zicht van het publiek werd begraven. Op dezelfde begraafplaats ligt de illustere onafhankelijkheidsstrijder José Martí begraven.

Met de tranen nog in haar ogen vertelde de 42-jarige huisvrouw Inés de la Rosa: “Ik had het graag gezien op de televisie, misschien op het nieuws. Misschien dat ze iets uitzenden, maar wij Cubanen begrijpen ook dat de familie behoefte heeft aan enige intimiteit.”

Cuba is de afgelopen negen dagen in de ban geweest van het overlijden van Castro. Het bewijzen van de laatste eer begon met een publiek eerbetoon op de Plaza de la Revolución in Havana, waar leiders van over de hele wereld aan deelnamen. Vervolgens werd de as van woensdag tot zaterdag in een karavaan door het hele land rondgereden, waarbij honderdduizenden mensen zich verdrongen met bloemen in hun handen, vlaggen en foto’s van de bebaarde leider. Anderen lieten duiven los als laatste afscheid.

De avond tevoren had zijn broer, president Raúl Castro, bekend gemaakt dat er geen straten of monumenten naar de overleden leider genoemd zullen worden, waarmee gehoor gegeven wordt aan zijn laatste wens. “De leider van de revolutie wees elke vorm van persoonsverering af, tot op het laatste moment van zijn leven”, aldus Raúl.

Bron : La Nación (Argentinië)
Bookmark and Share


Terug