Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Valderrama leidt inheems voetbalteam

Datum : 02/08/2013
Land : Colombia

Valderrama leidt inheems voetbalteam

De Colombiaanse voetballegende Carlos Valderrama gaat Colombia’s eerst inheemse nationale voetbalteam leiden. Dit werd bekend gemaakt door de Nationale Organisatie van Inheemse Colombianen (ONIC). Valderrama zegt er trots op te zijn dit te mogen doen en vindt het een goede mogelijkheid voor de inheemse mensen om hun talent voor voetbal te tonen. Volgens ONIC is voetbal slechts een deel van een groter project genaamd Más allá del balón (Verder dan de bal). Een onderdeel hiervan is het promoten van inheems voetbal.

Twaalf andere Latijns-Amerikaanse landen hebben al toegezegd deel te nemen aan een internationaal inheems voetbalkampioenschap.Het nationale kampioenschap van inheems voetbal, waarbij mensen uit 710 gemeenschappen zullen deelnemen, zal Valderrama de kans geven spelers te scouten voor het nationale elftal. Uiteindelijk zal dit ervoor moeten zorgen dat alle inheemse gemeenschappen in Colombia en in het buitenland met elkaar kunnen binden. Ook moet dit kampioenschap een alternatief bieden voor de jeugd, die nu tussen geweld en rekrutering van de guerrilla leven. 

Komende maandag en dinsdag zullen delegaties uit Colombia, Panama, Chili, Bolivia, Brazilië en Ecuador over het kampioenschap gaan overleggen. Dit staat gepland voor april 2014. De bespreking zal niet slechts over voetbal gaan, maar ook over de strijd tegen racisme en uitsluiting, cultureel behoud en versterking van inheemse organisaties. Er wordt gesproken over een uniek cultureel experiment. Het project Más allá del balón moet er aan de ene kant voor zorgen dat inheemse gemeenschappen naar zichzelf kijken, naar hun tradities en talent, maar moet er aan de andere kant ook voor zorgen dat zij naar buiten kijken, naar de uitdagingen van de moderne wereld. De publiciteit rondom de spelen moet voor meer bewustzijn zorgen over de kwesties die spelen in inheemse gemeenschappen. 

Het internationale kampioenschap zal in Colombia dichtbij inheemse gemeenschappen gespeeld worden, maar zal vanwege (inter)nationale aandacht in Bogotá openen en sluiten. Hierdoor is de keuze voor Valderrama als coach een goede keus. Hij zorgt zelfs nu al voor aandacht voor de zaak. Hij hoopt door middel van voetbal nog grotere doelen te bereiken.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug