Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Vallen en opstaan bij opening Paralympische Spelen

Datum : 09/09/2016
Land : Chili

Vallen en opstaan bij opening Paralympische Spelen

Bijna 80.000 toeschouwers in het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro zien bij de openingsceremonie van de Paralympische Spelen gisteren fakkeldraagster en oud-atlete Márcia Malsar voetje voor voetje en steunend op een metalen looprek in de richting van de volgende fakkeldrager lopen. Op de door hevige regen glibberige ondergrond en overmand door de emoties van het kolkende stadion, verliest de winnares van de eerste paralympische gouden plak voor Brazilië in 1984 ineens haar evenwicht waarbij ze valt en de fakkel uit haar hand schiet.

Een tel houdt het stadion de adem in, om Malsar dan in een massale huldeblijk te ondersteunen bij het opstaan. Ze vervolgt onder luide toejuichingen haar tocht en draagt de fakkel over aan de blinde Adria Rocha. Op haar beurt geeft de pas gestopte atlete het vuur door aan zwemmer Clodoaldo Silva, Braziliaans recordmedaillist op de Paralympics met 13 plakken. Hij heeft de eer om in het Maracanã het Olympisch vuur te ontsteken.

Symbolischer voor de Paralympische Spelen kan het vallen en opstaan van Malsar bijna niet zijn. Want doorgaan na tegenslag en toch je doel bereiken, is dat niet het wezen van de paralympische sport?

Een stevige confrontatie met de harde werkelijkheid volgt als negen kinderen met een handicap, ondersteund door hun vaders, de paralympische vlag het stadion binnendragen. De kinderen zelf zwaaien vrolijk naar de toeschouwers, maar op de tribunes worden volop emoties weggeslikt en wellen de tranen.

Het publiek grijpt de ceremonie ook aan voor politiek protest. De toespraak van Carlos Arthur Nuzman, voorzitter van het organisatiecomité van Rio 2016, wordt onderbroken een hels fluitconcert als hij de federale regering bedankt, gevolgd door minutenlang boegeroep en het scanderen van de kreet ‘Fora Temer’ (Weg met Temer). Het lawaaiprotest is gericht tegen de vorige week aangetreden president Michel Temer, die de afgezette Dilma Rousseff is opgevolgd.

Als Temer kort daarna zelf het woord neemt om in een heel kort zinnetje de Paralympische Spelen voor geopend te verklaren, worden hem zelfs die paar woorden onmogelijk gemaakt door de woedend fluitende toeschouwers. Een nieuwe vuurwerkshow en de harde muziek van het volgende programmaonderdeel overstemmen het protest snel, maar pijnlijk is het eerste publieke optreden van het nieuwe staatshoofd van Brazilië wel.

 

Bron : www.ad.nl. www1folha.com.br
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug