Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Valse doden op de stranden van Cancún

Datum : 15/12/2017
Land : Mexico

Valse doden op de stranden van Cancún

“Ruim 50 levenloze lichamen van kinderen en volwassen gevonden aan de kust van Cancún”, schreeuwde de kop boven een artikel op de Spaanstalige sensatiewebsite Más Viral No Hay.

Op foto’s stonden twee Mexicaanse soldaten op het strand tussen ogenschijnlijk aangespoelde lijken. Al gauw doken er verhalen op van tientallen vermoorde toeristen en buitenlandse kinderen. Het bericht werd niet minder dan 80.000 keer gedeeld via sociale media.

Niet verwonderlijk, want Cancún heeft inderdaad een gewelddadig jaar achter de rug. Maar 95 procent van het commentaar op Facebook bij deze foto’s gaf aan dat in deze berichtgeving iets niet klopte. Zo zagen velen al snel dat de kleuren van het zand en de zee op de foto’s niet overeenkwamen met de beroemde tinten van de Mexicaanse Cariben. Ook de soldaten waren wat amateuristisch in de beelden gefotoshopt.

Het artikel leek vooral bedoeld om bezoekers naar de website te lokken, daarbij bewust het risico versterkend om paniek en angst te creëren, met alle schade voor de toeristenindustrie van dien. Andere media en overheidswebsites sloegen alarm en de lokale autoriteiten van de deelstaat Quintana Roo en het Secretariaat voor Toerisme dienden een aanklacht in. Via de cyberpolitie werden ook internetreuzen Facebook en Google aangeklaagd omdat ze meegewerkt hadden aan het verspreiden van nepnieuws.

Uiteindelijk bleek dat de foto’s gebaseerd waren op een actie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in het Spaanse Cádiz. Deze actie, opgezet door twee fotografen in juni 2016 en uitgevoerd door tientallen vrijwilligers, vroeg aandacht voor migranten die verdronken bij hun overtocht van de Middellandse Zee.

De krant El Universal volgde het spoor van enkele van de meest actieve Facebookpagina’s tot een vrouw in de noordwestelijke stad Mazatlán. El Universal hield de mogelijkheid uitdrukkelijk open dat er politieke of economische overwegingen in het spel waren.

Bookmark and Share


Terug