Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Van Maya-trein tot internet: referendum in Mexico

Datum : 19/11/2018
Land : Mexico

Van Maya-trein tot internet: referendum in Mexico

De toekomst van de Maya-trein, een nieuwe raffinaderij, het programma van studiebeurzen en stageplaatsen voor jongeren en gratis internet in openbare ruimtes; daarover vinden op 24 en 25 november referenda plaats. Dit op instigatie van de onlangs gekozen president, Andrés Manuel López Obrador (AMLO).

Afgelopen vrijdag heeft het team van AMLO , die op 1 december aantreedt als president,  de tien belangrijkste programma’s bekendgemaakt die aan een volksstemming zullen worden voorgelegd.

Zoals al in de afgelopen dagen is aangekondigd, kunnen burgers bij de eerste vraag stemmen over het project van de Maya-trein, die meer dan 1.500 kilometer zal afleggen en de staten Quintana Roo, Chiapas, Tabasco, Yucatán en Campeche in het zuidoosten van het land met elkaa verbindt om de economie en het toerisme te bevorderen. Voor het project is zo’n  7.450 miljoen dollar nodig van publieke en private investeringen.

De tweede vraag gaat over de modernisering van de havens van Salina Cruz (Oaxaca) en Coatzacoalcos (Veracruz). Een trein moet zorgen voor de verbinding tussen de Stille en Atlantische Oceaan. Het project moet de economie reactiveren.

De volksstemming zal ook gaan over de bouw van de raffinaderij in Dos Bocas, Tabasco, met een geschatte kostprijs van ongeveer 2.500 miljoen dollar. Deze zou in 2021 gereed moeten zijn. Een andere vraag die wordt voorgelegd betreft de herbebossing van bossen door het planten van een miljoen hectare fruit- en houtbomen en het creëren van 400.000 banen.

Vraag vijf behandelt het pensioen voor alle volwassenen ouder dan 68 jaar van 1.274 pesos per maand (ongeveer $ 63). In het geval van inheemse mensen, die kunnen  kiezen voor het pensioen vanaf 65 jaar oud.

Het referendum bevat ook vragen over het programma "Jeugd bouwt aan de toekomst", dat is bedoeld voor de 2,6 miljoen jongeren tussen 18 en 29 jaar om hen studiebeurzen te geven of ze toegang te geven tot een betaald programma van leerlingen in bedrijven. Een andere vraag gaat om het beschikbaar stellen van studiebeurzen aan alle middelbare scholieren om vroegtijdige schoolverlating te stoppen. Ook wordt de burgers  gevraagd om te beslissen over de haalbaarheid van het geven van een pensioen aan een miljoen mensen met een handicap.

De laatste twee vragen betreffen de noodzaak om medische zorg te garanderen voor de gehele bevolking en gratis internettoegang te bieden in openbare ruimtes in het hele land.

Op het stembiljet kunnen mensen kiezen tussen "Ja" en "Nee" voor deze projecten, die prioriteit hebben voor de toekomstige regering. Veel van deze projecten werden al aangekondigd in de campagne. Na de overwinning van AMLO op 1 juli werden meer details en een begroting bij de projecten gegeven. Voor de Maya-trein staat zelfs de start van de bouw al vast,op 16 december.

In oktober heeft al een referendum plaatsgevonden dat heeft geleid tot de annulering van de bouw van een nieuwe internationale luchthaven.

Bron : El Economista
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug