Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Van strand naar woestijn: Caribische Syriëgangers

Datum : 27/11/2015

Van strand naar woestijn: Caribische Syriëgangers

Student, badmeester, bokser, arts, ingenieur of advocaat – de moslims uit Trinidad en Tobago waren ‘normale’ burgers voordat ze naar Syrië vertrokken om zich bij ISIS aan te sluiten. Twee van hen zouden eerder vastgezeten hebben tijdens de noodtoestand op het eiland in 2011.

De moeder van één van de Twin Island Syriëgangers vertelde eerder deze maand dat ze pas doorhad dat haar zoon bij ISIS zat, toen deze gewapende groepering zijn naam publiceerde op internet nadat hij gesneuveld was. Volgens haar was hij naar de Filippijnen gegaan om werk te zoeken. Vandaar moet hij naar het Midden-Oosten afgereisd zijn en zijn naam veranderd hebben in Abu Khalid. Zijn moeder, die anoniem wilde blijven, dringt er bij andere ouders op aan om het internetgedrag van hun kinderen goed in de gaten te houden en om hen te behoeden voor de verleidingen van organisaties als ISIS.

Vorige maand bracht de organisatie een 11 minuten en 20 seconden durende videoboodschap uit waarin strijders uit Trinidad en Tobago moslims opriepen naar Syrië te komen om te vechten voor een islamitische staat. Toch riep de leider van het nationale moslimfront, Umar Abdullah, op om Syriëgangers die terug willen keren, welkom te heten. “Ik ken deze personen en weet dat ze zich bij ISIS en zo aangesloten hebben. Sommigen behoorden tot mijn groep toen ik nog radicale ideeën verkondigde”, aldus Abdullah.

Volgens de Trinidadse krant The Guardian hebben moslimextremisten soms hun hele familie gedwongen naar het Midden-Oosten gebracht. Enkelen, zoals de familie David (moeder, drie dochters en twee tienerzonen) zouden inmiddels uit Turkije teruggekeerd zijn met behulp van de regering in Port of Spain.

Het Jamaicaanse rjrnewsonline citeerde in maart dit jaar uit de Washington Post generaal John F. Kelly, bevelhebber van het U.S. Southern Command, dat er onder de ruim 15.000 buitenlandse ISIS-strijders ongeveer 100 uit de Cariben en Zuid-Amerika komen. Hij noemde Jamaica, Trinidad & Tobago, Suriname en Venezuela met name. Volgens nieuws-suriname.nl zouden de zes Syriëgangers uit dat land in Nederland gerekruteerd zijn en inmiddels alle zes gesneuveld zijn.

Bron : The Jamaica Observer, SMX Island Time, RJR News Online, Nieuws-Suriname.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug