Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vargas Llosa steunt Venezolaanse oppositie

Datum : 02/04/2014
Land : Peru

 Vargas Llosa steunt Venezolaanse oppositie

De Peruaanse Nobelprijswinnaar van de Literatuur, Mario Vargas Llosa (78), heeft aangekondigd naar Venezuela te gaan om zijn steun te betuigen aan de oppositie. Hij beschuldigt president Maduro ervan “een op Cuba geïnspireerde dictatuur” te willen installeren. Volgens Llosa worden alle Latijns-Amerikaanse bedreigd als Maduro hierin slaagt.

Tijdens de bijna drie maanden durende protesten zijn zeker 39 mensen gedood. De slachtoffers zijn afkomstig van beide politieke kampen.  Ook honderdduizenden aanhangers van de regering van Maduro zijn de straat opgegaan om hun steun te betuigen. 

De onrust  begon op 4 februari in het westen van het land en groeide uit tot landelijke beweging die haar ongenoegen uitte over de economische crisis, de hoge inflatie, misdaad en het politiegeweld. Volgens Maduro maken de demonstranten deel uit van een rechtse samenzwering, gesteund door de Verenigde Staten, om zijn democratisch gekozen regering omver te werpen. 

Vargas Llosa zei op 15 april naar Venezuela te reizen om deel te nemen aan een conferenie die is georganiseerd door een denktank van de oppositie, Cedice. “Ik ga met andere liberalen om onze solidariteit te tonen aan degenen die strijden tegen de dictatuur van Maduro”, aldus Llosa. 

Behalve schrijver, staat Llosa bekend om zijn scherpe  politieke standpunten, waaronder zijn oppositie tegen de Cubaanse regering en de politieke repressie in China. In 1990 was hij in Peru presidentskandidaat, maat hij verloor van Alberto Fujimori. 

 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug