Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Vaticaan in conflict met Peruaanse universiteit

Datum : 23/07/2012
Land : Peru

Vaticaan in conflict met Peruaanse universiteit

Het vaticaan heeft een van de top univerisiteiten van Latijns Amerika het recht ontzegd de titels 'katholiek' of 'pauselijk' te gebruiken. De oorzaak hiervoor is dat de Pauselijke Katholieke Universiteit van Peru de belangen van de kerk beschadigd zou hebben. De kerk is al tientallen jaren in conflict met het wetenschappelijke instituut en zegt dat de universiteit zijn kerkelijke oorsprong vergeten is. 

De universiteit in de Peruaanse hoofdstad Lima staat al jaren bekend om zijn progressieve, liberale ideeën. De universiteit werd in 1917 opgericht en in 1942 werd het officieel een katholiek instituut. Het vaticaan is het er niet mee eens dat het instituut in de laatste decada al verschillende malen zijn statuten veranderde. Ook willen ze dat de conservatieve aartsbisschop van Lima een plaats krijgt in het bestuur van de universiteit. Dit werd echter geweigerd, zelfs nadat een Peruaanse rechtbank oordeelde dat hij recht had op deze positie. 

Zowel de huidige als de vorige president van Peru zijn afgestudeerd aan deze universiteit in Lima. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug