Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Veel afval bij Semana Santa in Guatemala-Stad

Datum : 08/04/2018
Land : Guatemala

Veel afval bij Semana Santa in Guatemala-Stad

Traditiegetrouw worden de meeste processies in Guatemala-Stad gehouden tijdens de goede week, Semana Santa. Het lijden van Christus en Maria wordt in de straten zichtbaar gemaakt. Op grote houten constructies worden heiligenbeelden met bijna barok vertoon rondgedragen door de straten: Christus door mannen, Maria door vrouwen. In essentie zijn het boeteprocessies. De beelden mogen niet in contact komen met de grond en daarom worden de straten bedekt met alfombras die gelegd worden door families die aan de route wonen. Deze kleden, meestal zelf ontworpen, worden gelegd met gekleurd zaagsel, bloemen, groenten, fruit en dennennaalden. Het is uren hard werken aan een alfombra, de eer van het werk is maar kort. De processie zegent als het ware het alfombra door er langzaam, steeds met een paar stappen vooruit en dan weer achteruit overheen te lopen. Na het passeren van de stoet is er weinig over van de nauwkeurig gelegde patronen, het lijkt meer op een schilderij gemaakt met wilde penseelstreken, waarbij alle kleuren door elkaar gemengd worden.

Het optreden van de gemeentereiniging is na Christus en Maria het sluitstuk van de processie. Het schoonmaken van de straten maakt onderdeel uit van de kleurrijke stoet van drama, reflectie en verering. Hierbij wordt in de anderhalve maand tussen Aswoensdag op 14 februari en Paaszondag 1 april niet minder dan twintigduizend kuub processieafval opgehaald.

 

Bron : Prensa Libre Guatemala
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug