Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Veel duurzame koffie komt uit Latijns Amerika

Datum : 27/07/2010

Veel duurzame koffie komt uit Latijns Amerika

LATIJNS AMERIKA – In de eerste helft van dit jaar zijn in Nederland 35 procent meer duurzame kopjes koffie gedronken dan in dezelfde periode vorige jaar. Dat blijkt uit de koffieverkoopcijfers van het duurzaamheidsprogramma UTZ CERTIFIED Good Inside. Binnen dit programma worden de boeren gestimuleerd en opgeleid in het sociaal, economisch en milieutechnisch verbeteren van hun werkwijze. Hiermee wordt beoogd dat de kwaliteit van de koffie stijgt, de boeren een sterkere onderhandelingspositie krijgen en werkomstandigheden verbeteren.
UTZ CERTIFIED zag de verkoop van de door haar gecertificeerde koffie eind juni oplopen tot 59 miljoen kilo. Dat is 16 miljoen kilo koffie meer dan over dezelfde periode vorig jaar werd afgezet.

Brazilië levert meeste maatschappelijk verantwoorde koffie. Van alle door UTZ gecertificeerde koffie is 34 procent, bijna 20 miljoen kilo, afkomstig uit Brazilië. Hiermee is Brazilië de grootste bron van maatschappelijk verantwoorde koffie binnen het duurzaamheidprogramma. De tweede plaats wordt ingenomen door Vietnam, dat ruim 13 miljoen kilo, oftewel 22 procent van de koffie levert. Honduras, Colombia en Guatemala staan respectievelijk op de derde, vierde en vijfde plek.
De top vijf van productielanden met totaal verkochte duurzame koffie in miljoen kilo van januari tot en met juni 2010 is als volgt:

1. Brazilië 19,9
2. Vietnam 13,0
3. Honduras 11,5
4. Colombia 3,3
5. Guatemala 2,9
(La Chispa/Jeroen van Gerven)

Bookmark and Share


Terug