Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Veel Latijns-Amerikaanse tieners niet op school

Datum : 01/04/2014

Veel Latijns-Amerikaanse tieners niet op school

Ongeveer 20 procent van Latijns-Amerikanen tussen de twaalf en achttien jaar gaat niet naar school. Dit staat in het maandag verschenen rapport geschreven door de Latijns-Amerikaanse en Caribische Economische Commissie van de Verenigde Naties (ECLAC) en het regionale kantoor van UNICEF.

“Praktisch alle elfjarige kinderen in Latijns Amerika gaan naar school. Maar de helft van alle zeventienjarige kinderen hebben het schoolsysteem verlaten. Slechts een op drie voltooit de middelbare school zonder blijven zitten”, aldus het rapport. De manier om met de oorzaken en gevolgen van deze situatie om te gaan “vereist specifiek beleid met een focus op rechten en gender gelijkheid,” zeggen ECLAC en UNICEF.

“Een op de vijf jonge mensen uit lage inkomen families voltooit de middelbare school en in de rijkste gemeenschappen zijn dat er vier van de vijf,” benadrukt het rapport. Bovendien, uit het onderzoek kwam naar boven dat mannelijke tieners vroegtijdig een baan zoeken en dat bijna een vijfde van hen het onderwijs verlaat door een gebrek aan interesse. Tienermeiden verlaten school ook door een gebrek aan interesse maar in mindere mate. Zij gaan daarna onbetaald werken in het huishouden en zorgen voor kinderen die vaak van henzelf zijn. 

“Tieners zijn en blijven de hoofdrolspelers van grote sociale en economische transformaties van de toekomst en daarom moeten zij recht op onderwijs en werk hebben zonder discriminatie,” aldus ECLAC en UNICEF. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug