Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Veel overgewicht en obesitas in Latijns Amerika

Datum : 11/03/2018
Land : Jamaica

Veel overgewicht en obesitas in Latijns Amerika

José Graziano da Silva, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN, vraagt de regeringen van Latijns Amerika en de Cariben dringend actie te ondernemen tegen overgewicht en obesitas.

"De honger uitbannen mag niet de enige bezorgdheid zijn in een regio waarin overgewicht 7 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar treft en 20 procent van de volwassenen in 24 landen obees is", zei hij bij de opening van de Regionale Conferentie voor Latijns Amerika en de Cariben. Die vond afgelopen week in Jamaica plaats en bracht vertegenwoordigers van 33 landen samen. "We moeten tot echt duurzame voedselsystemen komen waarin productie, commercialisering, transport en consumptie van voedingsmiddelen een voedzame voeding garandeert", aldus da Silva.

SDG 2, een van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG’s) die de VN tegen 2030 willen halen, gaat niet enkel over honger en ondervoeding maar ook over andere vormen van slechte voeding. "De consumptie van lokale, verse producten die sterk bewerkte voedingsmiddelen vervangen, is eveneens van fundamenteel belang."

Volgens de laatste gegevens van de FAO lijden wereldwijd meer dan 1,9 miljard mensen aan overgewicht. Daarvan zijn er 650 miljoen obees. De Voedsel- en Landbouworganisatie spreekt van een “wereldwijde epidemie”, die ook ontwikkelingslanden steeds meer treft.

Vooral in Latijns Amerika is de situatie zorgwekkend, aldus de FAO. Daar lijden 96 miljoen mensen aan obesitas. Bij de millenniumdoelen, de VN-doelstellingen voor 2015, was Latijns Amerika een voorbeeld voor de wereld op het vlak van voeding. De regio haalde toen de twee doelstellingen om honger terug te dringen. Volgens het Vooruitzicht voor Voedselzekerheid in Latijns Amerika en de Cariben 2017 is het aantal mensen met honger in de regio opnieuw gestegen, van 40 naar 42,5 miljoen. Ondanks die achteruitgang maakt de FAO-topman zich sterk dat er voldoende politieke wil is om die trend te keren.

Bron : MO*,IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug