Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Veertien ambassadeurs teruggeroepen na overwinning Maduro

Datum : 22/05/2018
Land : Venezuela

Veertien ambassadeurs teruggeroepen na overwinning Maduro

De Venezolaanse president Nicolás Maduro wordt geconfronteerd met veel internationale kritiek en sancties na het winnen van zijn tweede termijn op 20 mei. Veertien landen, waaronder Argentinië, Brazilië en Canada hebben uit protest hun ambassadeurs uit Caracas teruggeroepen.

Het gaat om de landen die behoren tot de Groep van Lima. Deze werd in augustus 2017 opgericht om een uitweg te vinden uit de crisis in Venezuela. Ze eisen onder andere de vrijlating van politieke gevangenen en bekritiseren de ontmanteling van de democratie.

Volgens de kiesraad won Maduro met 5,8 miljoen stemmen, twee derde van het totaal. De belangrijkste oppositiekandidaat, Henri Falcón behaalde 1,8 miljoen stemmen. De belangrijkste oppositiecoalitie MUD boycotte de verkiezingen. De opkomst was slechts 46 procent, mede door de boycot.

President Donald Trump heeft nieuwe economische sancties opgelegd aan Venezuela. Amerikaanse bedrijven of burgers mogen geen schulden afkopen van de Venezolaanse overheid en de staatsoliemaatschappij PDVSA.

Nog voordat de verkiezingen plaatsvonden, zeiden de Verenigde Staten, Canada, de Europese Unie en een tiental Latijns-Amerikaanse landen dat ze de resultaten niet zouden erkennen. Nu zijn onder meer Mexico, Colombia, Chili, Panama en Peru bezig met het terugbrengen van hun diplomatieke betrekkingen met Caracas. Rusland, Cuba en China feliciteerden president Maduro met zijn verkiezingsoverwinning.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug