Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Veertig doden bij gevangenisgeweld in Brazilië

Datum : 28/05/2019
Land : Brazilië

Veertig doden bij gevangenisgeweld in Brazilië

In het noorden van Brazilië, nabij de stad Manaus, zijn vandaag minstens veertig doden gevallen bij geweld in verschillende gevangenissen. Zondag kwamen ook al vijftien gevangenen om het leven. Autoriteiten zeggen dat het geweld veroorzaakt wordt door ruzies tussen rivaliserende gangs. De laatste slachtoffers zijn omgekomen door verstikking. Hun lichamen werden ontdekt tijdens een routine inspectie.

De meeste doden vielen in de Antonio Trindade-gevangenis, maar ook in andere instituten vlakbij Manaus vielen slachtoffers. De gouverneur van de deelstaat Amazonas spreekt van een "crisis", en zegt dat de onderzoeken naar de slachtoffers van zondag zullen worden uitgebreid.

Zondag werden vijftien gevangenen doodgestoken met geslepen tandenborstels in het Anísio Jobim gevangenencomplex. Verschillende bezoekers van de gevangenen zagen het geweld. De moeder van een gevangene noemde het "totale chaos": "Iedereen begon op de celdeuren te bonzen en zelfs over de gangen te rennen."

Twee jaar geleden kampte deelstaat Amazonas ook al met veel gevangenisgeweld. Brazilië heeft het derde grootste aantal gevangenen ter wereld, en de meeste gevangenissen zitten overvol. Deze situatie leidt regelmatig tot bendegeweld, opstanden en uitbraken.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug