Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolaans Hof wil immuniteit Guaidó opheffen

Datum : 02/04/2019
Land : Venezuela

Venezolaans Hof wil immuniteit Guaidó opheffen

Het Hooggerechtshof in Venezuela heeft gevraagd om oppositieleider Juan Guaidó zijn parlementaire onschendbaarheid te ontnemen, wat zou kunnen leiden tot zijn gevangenneming. Van de pro-regering Grondwetgevende Vergadering wordt verwacht dat zij het verzoek steunt.

Guaidó verklaarde zich in januari tot interim-president en kreeg de steun van meer dan vijftig landen, waaronder de Verenigde Staten. Maar president Nicolás Maduro heeft ook grote bondgenoten, zoals Rusland en China, en behoudt de cruciale steun van het leger.

Te midden van een machtstrijd tussen de twee, heeft Venezuela groeiende straatprotesten gezien wegens een groot gebrek aan water en elektriciteit. De autoriteiten hebben gezegd dat ze de werkdag verkorten en scholen gesloten houden vanwege stroomuitval.

Afgelopen maandag werd de minister van Elektriciteit, Luis Motta, vervangen door een elektrotechnisch ingenieur. De regering heeft beweerd dat de stroomuitval het gevolg is van sabotage om Maduro tot aftreden  te dwingen.

Volgens het vonnis van het Hof moet Guaidó worden vervolgd wegens het overtreden van een reisverbod toen hij een paar weken geleden door verschillende Latijns-Amerikaanse landen trok. Het Hooggerechtshof heeft hem al verboden om zijn ambt, hij is voorzitter van het Parlement, voor een periode van 15 jaar uit te oefenen en arresteerde zijn rechterhand op beschuldiging van terrorisme.

Guaidó heeft de beslissing niet erkend omdat die volgens hem geen enkele legitimiteit heeft. Het is onwaarschijnlijk dat hij iets zal veranderen in zijn poging om Maduro als president te verwijderen en te vervangen, aldus Will Grant van de BBC in Caracas. Maar hij voegt eraan toe dat het de druk laat toenemen en Guaidó dichter bij een arrestatie brengt.

De VS hebben de regering van Maduro herhaaldelijk gewaarschuwd dat arrestatie of benadeling van Guaidó "ernstige gevolgen" zou hebben.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug