Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolaanse diplomaat vrijgelaten door Aruba

Datum : 28/07/2014
Land : Venezuela

Venezolaanse diplomaat vrijgelaten door Aruba

Op Aruba is de Venezolaanse diplomaat Hugo Carvajal vrijgelaten nadat hij daar vastzat wegens beschuldigingen van drugshandel door de Verenigde Staten. Hij wachtte op een uitleveringsverzoek van dat land. De VS beschuldigt Carvajal ervan verschepingen van drugs door de Colombiaanse rebellengroep FARC te hebben beschermd.

Een rechter op Aruba besloot echter dat zijn arrestatie illegaal was wegens het diplomatenpaspoort van Carvajal. Hij is door Venezuela benoemd als consul op Aruba. Het eiland ligt zo'n 27 kilometer ten noorden van Venezuela. 

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua reageerde op de vrijlating en zei dat Carvajal naar huis gebracht zou worden. "Er is om dit moment een vliegtuig onderweg om onze kameraad Carvajal op te gaan halen," aldus Jaua. 

Carvajal was tussen 2004 en 2009 hoofd van de militaire inlichtingendienst van Venezuela. Hij was een belangrijke bondgenoot van de vorig jaar overleden president Hugo Chávez. In 2008 beschuldigde de VS hem van het "materieel ondersteunen van drugshandel door de Colombiaanse FARC." Chávez reageerde destijds persoonlijk op deze beschuldigingen en ontkende betrokkenheid van Carvajal. 

De beschuldigingen van de VS in 2008 kwamen een dag nadat Venezuela de Amerikaanse ambassadeur verbannen had omdat hij een rechtse samenzwering tegen president Chávez gesteund zou hebben.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug