Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolaanse oppositie bezorgd om grensconflict met Guyana

Datum : 07/06/2012
Land : Venezuela

Venezolaanse oppositie bezorgd om grensconflict met Guyana

De Venezolaanse oppositie beschuldigt de regering ervan dat het de olie-exploratie van buurland Guyana in een door Venezuela opgeëiste grensregio door de vingers ziet. Het conflict werd in de afgelopen dagen aangewakkerd door berichten in de lokale media dat Exxon Mobil, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Shell, naar ruwe olie zoekt voor de kust van de betwiste regio Essequibo. De twee Zuid-Amerikaanse buren hebben voor een groot deel van 20e eeuw over dit gebied gekibbeld. Venezuela noemt het een “regeneratiezone”, maar in de praktijk functioneert het als Guyanees grondgebied. 

In een verklaring meldde de oppositiecoalitie Democratische Eenheid de verleende concessies door de Guyanese overheid in Venezolaanse wateren af te keuren en noemt de houding van de eigen regering zwak. Een woordvoerder van Exxon zei dat zowel Exxon als Shell een actieve exploratielicentie voor de kustgebieden van Guyana voor meerdere jaren hebben verkregen. Oliemaatschappijen tonen groeiende interesse in de noordoostelijke schouder van Zuid-Amerika. Olie-experts beschrijven de recente ontdekkingen in de buurt van Frans-Guyana als een “spelverandering” voor energievooruitzichten van de regio. 

Lokale media meldden dat Guyana eerdere verkenningen in 2000 gestopt had na een protest van Venezuela. Het geschil over de regio Essequibo dook vorig jaar opnieuw op, toen Guyana de Verenigde Naties vroeg om haar continentaal plat uit te breiden – het gebied waar landen oceaanbronnen controleren – in de richting van een regio waar Venezuela gasconcessies heeft verleend. Het veel kleinere en armere Guyana is nog steeds afhankelijk van de import voor energie en nodigt bedrijven, waaronder het Spaanse Repsol, om te boren naar olie in andere kustgebieden die geen onderdeel van het geschil zijn. Essequibo, een gebied van glooiende savanne en geïsoleerde jungle, toont weinig tekenen van Venezolaanse aanwezigheid. Veel Guyanezen zien het als een cruciaal gebied voor hun economische toekomst dankzij de reserves van mineralen zoals goud, diamant en bauxiet. President Chávez heeft een verzoenende houding in het geschil genomen als gevolg van een vriendschap met de voormalige President van Guyana, Bharrat Jagdeo, en de verkoop van brandstof aan Guyana tegen gunstige voorwaarden onder het energie-initiatief Petrocaribe.

Bron : MercoPress
Bookmark and Share


Terug