Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolaanse oppositie wil gesprek met president

Datum : 09/04/2014
Land : Venezuela

Venezolaanse oppositie wil gesprek met president

Een coalitie van de Venezolaanse oppositiepartijen zegt bereid te zijn in gesprek te gaan met de regering, als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De bijeenkomst is voorgesteld door ministers van Buitenlandse Zaken van de Unasur om een eind te maken aan de twee maanden durende protesten tegen de regering. De Venezolaanse president Nicolás Maduro had al eerder toegezegd deel te nemen. Het is echter nog niet duidelijk of zijn regering zal instemmen met de voorwaarden van de oppositie.  

In een brief aan de delegatie van de Unasur schrijft de overkoepelende oppositiegroep Tafel voor Democratische Eenheid (MUD) dat “ze een echte dialoog wil houden, met een heldere agenda en gelijke voorwaarden voor beide kampen. De eerste bijeenkomst moet live worden uitgezonden op nationale radio- en televisiezenders.” 

Secretaris Ramón Guillermo Aveledo van de MUD zegt dat volgens de oppositie ook de aanwezigheid van een onafhankelijk scheidsrechter “noodzakelijk is om de dialoog te garanderen, faciliteren en zo nodig om te bemiddelen.” Deze ‘derde partij’ moet voor zowel de regering als de oppositie acceptabel zijn. 

Aveledo verwelkomt het aanbod van vorige maand door de Unasur en ook van het Vaticaan om als waarnemers op te treden. Hij klaagt erover dat de regering tot nu toe geen officiële uitnodiging heeft gedaan aan een vertegenwoordiger van het Vaticaan. Volgens Aveledo is die wel van “essentieel belang.” 

Maduro heeft al eerder gezegd het voorstel van de Unasur voor dialoog te accepteren en hij maakte duidelijk dat hij de laatste acht weken al had opgeroepen tot onderhandelingen. Op 26 februari weigerde de oppositie deel te nemen aan een ‘Nationale Vredes Conferentie’ die door Maduro bijeen was geroepen. Volgens de oppositie handelde de regering in slecht vertrouwen. 

De ministers van de Unasur zijn in hoofdstad Caracas om een eind te maken aan de gewelddadige protesten die aan 39 mensen het leven hebben gekost tijdens de afgelopen twee maanden. De protesten begonnen begin februari met demonstranten die een eind eisten aan de hoge criminaliteit, de toenemende inflatie en de tekorten aan basisgoederen. Sindsdien zijn deze protesten uitgegroeid tot een grote oppositiebeweging, waarvan sommige leden zeggen niet te stoppen totdat Maduro het veld heeft geruimd. 

Het is het tweede bezoek van een delegatie van Unasur in twee weken. Na een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van Argentinië, Brazilië, Bolivia, Colombia, Chili, Ecuador, Suriname en Uruguay zei president Maduro dat hij dacht dat de gesprekken met de oppositie op dinsdag van start konden gaan. 

Maar de regering heeft nog geen verklaring afgegeven dat ze akkoord gaat met de voorwaarden van de oppositie. 

 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug