Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolaanse oppositieleider gevlucht

Datum : 07/11/2017
Land : Venezuela

Venezolaanse oppositieleider gevlucht

De Venezolaanse oppositieleider Freddy Guevara zocht zaterdag 4 november zijn toevlucht in de Chileense ambassade in Caracas, nadat het Hooggerechtshof hem zijn immuniteit had ontnomen. Guevara is de vicepresident van het parlement, dat door de oppositie wordt gecontroleerd.

Guevara wordt beschuldigd van het aanzetten tot geweld tijdens protesten van de oppositie, waarbij hij zelf vaak aanwezig was. Hij was een van de leiders van de protestcampagne die tussen april en juli plaatsvond. Eisen waren onder andere vervroegde verkiezingen, humanitaire hulp en het afzetten van de president.

Het Hooggerechtshof geeft hem de schuld van de meer dan 120 doden die zijn gevallen tijdens deze anti-regeringsdemonstraties. Een rapport van de Verenigde Naties van augustus 2017 legt de schuld echter bij de staatsveiligheidstroepen en gewapende pro-regeringsgroepen. De president van het parlement, Julio Borges, zegt dat het ontnemen van Guevara’s immuniteit “een arbitraire en politieke actie is om het parlement, dat volle steun van het volk heeft, te verzwakken.”

Sinds Maduro in 2013 Hugo Chávez opvolgde, zijn verschillende sleutelfiguren van de Venezolaanse oppositie veroordeeld, gevangengezet of ontdaan van politieke rechten zoals deelname aan verkiezingen. Begin augustus werd het parlement praktisch opzijgezet door de vorming van een regeringsgezinde Grondwetgevende Raad. Deze raad gaf zichzelf de macht om wetgeving uit te vaardigen over zaken als vredeshandhaving, soevereiniteit en economisch beleid. Ook stemden ze over een plan om oppositieleiders te berechten voor verraad.

Maduro beschuldigt de oppositie van het oproepen tot geweld en het samenspannen met buitenlandse machten om de regering te destabiliseren en sociale programma’s te verzwakken. De termijn van president Maduro loopt in 2019 af. Naar verwachting vinden in de loop van volgend jaar verkiezingen plaats. 

Bron : Latin American Herald Tribune, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug