Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolaanse president krijgt speciale bevoegdheden

Datum : 21/11/2013
Land : Venezuela

Venezolaanse president krijgt speciale bevoegdheden

De Nationale Vergadering van Venezuela heeft ermee ingestemd aan president Nicolás Maduro speciale bevoegdheden te geven. Hij kan gedurende twaalf maanden regeren zonder het Congres te raadplegen. Na de ondertekening van de wet beloofde de president om de prijzen laag te houden en een offensief tegen de coruptie te starten, dat zijn weerga niet kent. Maduro zei dat het doel van de nieuwe bevoegdheden is om de economische crisis aan te pakken. Critici zijn echter bang dat hij de zijn bevoegdheden zal gebruiken tegen de oppositie.

Venezuela heeft te maken met tekorten aan voedsel en andere basisgoederen. Er zijn stroomstoringen en het land kent een inflatie van ongeveer 54 procent. Maduro heeft winkeliers al gedwongen de prijzen met 60 procent te verlagen, als deel van zijn gevecht tegen wat hij noemt “economische sabotage”.

De regering heft ook strikte regels ingesteld over de verkoop van buitenlandse valuta om een groeiende zwarte markt van dollars te bestrijden. Volgens de regering dienen de bevoegdheden om haar “economische oorlog” te versterken en het land terug te brengen naar groei. Maduro stelt dat de wet ook wordt gebruikt in een “groter gevecht” tegen corruptie.  Volgens de oppositie beschikt Maduro al over voldoende macht. “Waar heeft Maduro meer macht voor nodig?”, zei oppositielid Andres Velasques tegen TV Globovisión.

De goedkeuring van de zogenaamde Ley Habilitante, machtigingswet, werd al sinds 14 november verwacht. De regering had 99 stemmen nodig voor aanname van de wet. Het diep verdeelde, olie producerende land gaat op 8 december naar de stembus voor gemeentelijke verkiezingen.  Voormalig president Hugo Chávez, die in maart overleed aan kanker, maakte in zijn 14-jarige regeerperiode vier keer gebruikt van dergelijke wetten. Zijn vice-president en opvolger, Maduro, heeft beloofd het beleid van Chávez voort te zetten. Hij heeft niet dezelfde steun als Chávez had. 

Bron : BBC World News, The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug