Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolaanse president wijst opvolger aan

Datum : 09/12/2012
Land : Venezuela

Venezolaanse president wijst opvolger aan

Hugo Chávez, de president van Venezuela, heeft vandaag in een televisie-uitzending de huidige vicepresident Nicolás Maduro aangewezen als zijn opvolger in geval er iets met hem zou gebeuren. Het is de eerste keer dat Chávez, die aan kanker lijdt, openlijk over zijn opvolging spreekt.

De Venezolaanse president was net teruggekeerd uit Cuba, waar hij een medische behandeling onderging om te herstellen van zijn vermoeiende campagne en de naweeën van kanker, waarvan hij zei hersteld te zijn. Nu kondigde hij aan terug te keren naar Cuba, omdat er meer kankercellen waren gevonden. “Een nieuwe operatie is nodig. Met Gods wil kom ik  er, net als de voorgaande keren, goed vanaf”, zei hij.

Hij noemde Maduro een “complete revolutionair, een man met grote ervaring ondanks zijn jeugd, met een grote toewijding aan zijn werk.”  Mocht Chávez niet genezen, dan zijn er nieuwe verkiezingen nodig. Chávez riep de bevolking op dan op Maduro te stemmen. De vicepresident is een voormalig buschauffeur en een van de nauwste adviseurs van de president. Hij was sinds 2006 minister van Buitenlandse Zaken, totdat hij in oktober, na de de herverkiezing van Chávez, tot vice-president werd benoemd.

De onthulling van Chávez is bedoeld om de stabiliteit van het regime, dat hij in veertien jaar heeft opgebouwd,  niet in gevaar te brengen. “We moeten hoe dan ook de overwinning van de bolivariaanse overwinning veiligstellen door een nieuwe democratie te vestigen, de Venezolaanse weg naar het socialisme”, zei hij tegen zijn volgelingen.

Sinds er vorig jaar bij Chávez kanker werd geconstateerd, is er een strijd om de macht in zijn partij PSUV: een beweging waarin radicaal links samenwerkt met rechtsmilitarisme. Aan de partij richtte Chávez deze boodschap: “Ik vraag om alle hulp van het volk en van alle stromingen, civiel en militair voor de revolutionaire regering. En om steun en eenheid voor de beslissingen die moeten worden genomen. We hebben vandaag een vaderland, laat niemand zich daarin vergissen.”  Twee leiders van de PSUV, die zich ook profileren als opvolgers van de commandant, haastten zich direct na de televisietoespraak van Chávez om op te roepen tot eenheid. 

Chávez moet op 10 januari 2013 officieel aan zijn nieuwe ambtstermijn van zes jaar  beginnen. De grondwet bepaalt dat als een president in de eerste vier jaar aftreedt er binnen dertig dagen verkiezingen moeten worden gehouden.


 

 

Bron : BBC, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug