Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolaanse presidentsverkiezingen uitgesteld

Datum : 02/03/2018
Land : Venezuela

Venezolaanse presidentsverkiezingen uitgesteld

De voorgenomen Venezolaanse presidentsverkiezingen blijven de gemoederen bezig houden. Was er eerst veel protest tegen de verkiezingen op 22 april  nu is er rumoer vanwege uitstel naar 20 mei.

De Nationale Verkiezingsraad (CNE) kondigde het uitstel aan omdat er overeenstemming bereikt zou zijn met een aantal kleinere oppositiepartijen over de voorwaarden waaronder de verkiezingen zouden plaatsvinden, aldus voorzitter Tibisay Lucena (foto). Secretaris-Generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties zou een uitnodiging krijgen om waarnemers te sturen zodat “elke fase van het proces” onafhankelijk gemonitord kan worden.

De belangrijkste partij in de verdeelde oppositie, de coalitie MUD, had al aangekondigd de verkiezingen van 22 april te boycotten. Het uitstel verandert niets aan deze positie, zo verklaarde de MUD, want ze zullen toch niet eerlijk verlopen.

In een tweet verklaarde de MUD dat geen enkele bij haar aangesloten partij een overeenkomst getekend had met de CNE. Toch lijkt er in mei sprake te zijn van een echte keuze voor de Venezolaanse kiezers, omdat oppositieleider Henri Falcón zichzelf toch kandidaat gesteld heeft.

Populairdere kandidaten als Henrique Capriles en Leopoldo López mogen zich van de CNE niet verkiesbaar stellen. Andere mogelijke kandidaten zijn het land ontvlucht.

President Nicolás Maduro heeft zich in elk geval al geregistreerd als kandidaat voor een nieuwe zesjarige termijn als leider van het veelgeplaagde land, dat te maken heeft met een groeiende uittocht van burgers op zoek naar voedsel en inkomsten.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug