Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Venezolaanse raffinaderijen staan op instorten

Datum : 10/04/2018
Land : Venezuela

Venezolaanse raffinaderijen staan op instorten

Het gebrek aan onderhoud, investeringen, emigratie van gekwalificeerd personeel, politieke invloed en corruptie hebben de Venezolaanse olieraffinaderijen tot de rand van instorten gebracht. Op dit moment werken ze op maximaal dertig procent van hun capaciteit. De regering overweegt enkele raffinaderijen te sluiten.

De olieproductie van het land bereikte het laagste niveau in zeventig jaar: 1,5 miljoen vaten per dag. In 1997 was de Venezolaanse olieproductie ruim boven de drie miljoen vaten, in 1970 zelfs vier miljoen vaten.

Voor het eerst in de geschiedenis moest het land overgaan tot de aankoop van geïmporteerde benzine om de binnenlandse vraag te dekken. In veel Venezolaanse steden wachten lange rijen auto’s om te tanken. Ook motorolie, remvloeistof en vliegtuigbrandstof zijn schaars, terwijl deze normaal gesproken in overvloed beschikbaar zijn in het land.

De crisis van PDVSA, het staatsoliebedrijf dat de olie-industrie beheert, komt op een moment dat een aanzienlijk aantal managers wordt beschuldigd van corruptie, onder meer de laatste drie directeuren. Twee zitten vast, een is het land ontvlucht.

Om de productie te redden, probeerde PDVSA een overeenkomst te sluiten met het Russische oliebedrijf Rosneft en China Petroleum Corporation, de traditionele bondgenoot van Venezuela. Apparatuur van een grote raffinaderij zou hierdoor vervangen kunnen worden. De overeenkomst kwam echter niet tot stand vanwege de omvang van de investeringen en omdat de beleggers hierover niets te beslissen zouden hebben vanwege Venezolaanse wetgeving.

Of de productie kan worden hersteld, is onzeker. Veel van het gekwalificeerde personeel is naar het buitenland vertrokken. De huidige raad van bestuur van PDVSA bestaat uit militairen die geen idee hebben van olieproductie en handel. 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug