Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolaanse rechter vlucht naar de VS

Datum : 07/01/2019
Land : Venezuela

Venezolaanse rechter vlucht naar de VS

Rechter Christian Zerpa van het Venezolaanse Hooggerechtshof is naar de Verenigde Staten gevlucht uit protest tegen de tweede ambtstermijn van president Nicolás Maduro.

De verkiezing vorig jaar "was niet vrij en competitief", vertelde de voormalige Maduro-loyalist aan een radiostation in Florida. Hij beschuldigde president Maduro ook van het systematisch manipuleren van de zaken van het Hooggerechtshof.

In reactie daarop zei de rechtbank dat de heer Zerpa gevlucht was voor beschuldigingen van seksuele intimidatie. Oppositiepartijen boycotten de verkiezingen van 2018 en noemen het een schijnvertoning.

Zerpa was een cruciale bondgenoot voor Maduro bij de rechtbank. In 2016 schreef hij een belangrijk juridisch opiniestuk, dat het besluit van de president om het Congres van zijn bevoegdheden te ontdoen, rechtvaardigde. Zijn heersende Socialistische Partij had de controle over het parlement aan de oppositie verloren in een aardverschuivende stemming eerder dat jaar.

Maar in een interview met omroep EVTV in Miami noemde Zerpa afgelopen zondag het Hooggerechtshof  "een aanhangsel van de uitvoerende macht", waarbij de president rechters zou vertellen hoe ze zich over bepaalde zaken moeten uitspreken.

Hij zei dat hij het verkiezingsresultaat van 2018 niet openlijk had bekritiseerd om ervoor te zorgen dat hij en zijn gezin veilig naar de VS konden vluchten.

Maduro zal op 10 januari officieel worden ingehuldigd voor een tweede termijn. Veertien landen hebben hun ambassadeurs uit Caracas teruggeroepen uit protest tegen het resultaat van de stemming van afgelopen mei en de VS legden nieuwe economische sancties op aan het land.

Voordat de verkiezingen plaatsvonden, zeiden de Verenigde Staten, Canada, de Europese Unie en een tiental Latijns-Amerikaanse landen dat ze de resultaten niet zouden erkennen. De oppositie had de verkiezingen geboycot, omdat de regering vele anderen ervan weerhield mee te doen.

Miljoenen mensen zijn de afgelopen jaren uit Venezuela gevlucht, te midden van een torenhoge inflatie en chronische voedseltekorten.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug