Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolaanse verkiezingscampagne van start

Datum : 02/07/2012
Land : Venezuela

Venezolaanse verkiezingscampagne van start

De kandidaten voor het Venezolaanse presidentschap, Hugo Chávez en Henrique Capriles, zijn officieel begonnen met hun campagnes voor de verkiezingen in oktober. 

Chávez (57) wil een derde termijn als president,hoewel hij fysiek is verzwakt door zijn strijd tegen kanker. Hij startte zijn campagne in de centrale provincie Carabobo. Capriles (39) bezocht grensdistricten, waarmee hij onderstreepte dat volgens hem afgelegen gemeenschappen zijn genegeerd. 
 
Volgnes opiniepeilingen staat Chávez op ruime voorsprong. Onder zijn linkse beleid heeft het land een economisch en politiek beleid gevoerd dat in aanvaring kwam met Washington.  De inkomsten uit olie stelden hem in staat programma’s voor de armen op te zetten. Critici noemen hem autoritair en beschuldigen hem van populisme. 
 
“God, geef ons gezondheid en leven om deze mensen naar de overwinning te leiden”, schreef Chávez op Twitter.  In Carabobo begroette hij een menigte supporters vanaf een vrachtwagen en wierp kushandjes.  Capriles twitterde dat de “campagne een aftellen was naar een opening naar de toekomst.”  Hij noemt Brazilië een voorbeeld voor Venezuela.
 
De centrum-linkse gouverneur van Miranda bezocht  de afgelegen gemeenschap Santa Elena aan de Braziliaanse grens. Daarna ging hij vaan La Guajira aan de Colombiaanse grens. “Ik wil de meest vergeten mensen bereiken”, zei hij in een redevoering voor een kleine groep inheemse bewoners. “Brazilië is hier vlakbij. Dat land weet hoe het moet. Nu is het onze beurt.” 
 
Persbuerau Reuters meldde  dat de staatsmedia,  die Capriles dorgaans alleen in beledigingen noemen, een deel van zijn activiteiten lieten zien.  Op een goed moment werd het televisiescherm in tweeën verdeeld ; aan de ene kant was Chávez te zien onder de kop ‘Kandidaat van het vaderland’, aan de andere kant Capriles met de kop ‘Kandidaat van rechts’.  
 
De verkiezingen  vinden plaats op 7 oktober. 
 
 
 
 
Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug