Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolaanse vluchtelingen in Guyana

Datum : 25/08/2017
Land : Guyana

Venezolaanse vluchtelingen in Guyana

De Anglicaanse en Katholieke kerken in Guyana ondersteunen de oproep van mensenrechten- en andere maatschappelijke organisaties aan Guyana en andere CARICOM-landen om Venezolaanse vluchtelingen niet langer te behandelen als illegale migranten maar als vluchtelingen.

Gedreven door de politieke en economische crisis in hun land, zoeken steeds meer Venezolanen hun toevlucht in de buurlanden. In een gezamenlijke verklaring roepen de kerken de landen van de Caribische Gemeenschap op om een begin te maken met formele registratie van de vluchtelingen zodat ze aanspraak kunnen maken op wettelijke bescherming. Een dergelijke opstelling zou illegale immigratie bovendien kunnen afremmen, aldus de verklaring.

De organisaties vinden dat de 15 landen van de Gemeenschap hun humanitaire plicht kunnen doen zonder dat dat leidt tot inmenging in de binnenlandse Venezolaanse politiek. Ze roepen de overheden op om de omvang van de crisis in hun buurland te erkennen en met name de gevolgen daarvan op de bevolking.

Tot op heden hebben Guyanese rechtbanken Venezolanen veroordeeld tot het betalen van boetes wegens illegale grensoverschrijding en vervolgens uitzetting. Als zij de boetes niet kunnen betalen lopen ze bovendien het risico op maandenlange detentie, een lot dat veel vluchtelingen uit onder meer Angola, Haïti en Cuba treft, waarschuwt de verklaring.

Op dit moment vormen Venezolanen al de grootste groep illegale migranten in buurland Trinidad en Tobago, op de vlucht voor voedseltekorten, ingestorte overheidsdiensten, het hoogste inflatiecijfer ter wereld en ernstige mensenrechtenschendingen.

Daarnaast toonden de organisaties zich bezorgd dat wapens, door het regime in Venezuela uitgedeeld onder de bevolking ‘om de revolutie te beschermen’, momenteel geruild worden voor voedsel. Op die manier komen ze terecht in de Cariben, om te beginnen in Trinidad. Venezuela heeft meer wapens per hoofd van de bevolking dan elk ander land in de Amerika’s, zo citeerde de verklaring een artikel in de Jamaica Gleaner van juni dit jaar. 

Bron : Demerara Waves
Bookmark and Share


Terug