Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolanen illegaal de grens over in Ecuador

Datum : 22/08/2018
Land : Venezuela

Venezolanen illegaal de grens over in Ecuador

Nu de situatie in Venezuela steeds nijpender wordt stijgt het aantal mensen dat het land ontvlucht, op zoek naar een bestaan elders in de regio. Deze dagen haalde Ecuador het nieuws met het bericht dat vanaf afgelopen weekend alleen Venezolanen met een paspoort Ecuador binnen mogen. Tot op dat moment  was een identiteitsbewijs voldoende, en de meeste Venezolanen beschikken alleen over het laatste. Ecuador wilde op deze manier een halt toeroepen aan de toestroom van Venezolanen. Sinds het begin van de crisis zijn al ruim een half miljoen Venezolanen de grens tussen Colombia en Ecuador gepasseerd, en vanaf begin augustus gaat het om 30.000 mensen per dag. Ecuador zegt deze aantallen niet langer aan te kunnen.

Nu vermijden de migranten of vluchtelingen de formele grensovergangen en trekken via afgelegen bergpaadjes het land in. Zoals Dania González, die op een kilometer afstand van de controleposten samen met een aantal landgenoten in een vrachtwagen klimt. “We zijn illegalen en op weg naar Peru!", roept González tegen de bestuurder van de vrachtwagen terwijl ze erin klimt. Die laatste vertelt aan de journaliste van de Ecuadoraanse krant  El Universo dat hij de migranten meeneemt uit mededogen.

De migratiepolitie in het gebied houdt zich afzijdig. Ze hebben opdracht gekregen de Venezolanen wel te informeren over het feit dat ze illegaal zijn wanneer ze zonder paspoort het land in zijn gekomen, maar ze laten hen verder met rust. Deportaties vinden niet plaats. Mensen als de chauffeur van de vrachtwagen zijn formeel wel strafbaar, omdat het verboden is om illegalen te helpen. Mensenrechtenorganisaties in Ecuador trekken al aan de bel: veel van de migranten zijn arm en beschikken niet over voldoende geld om de reis naar Peru per bus of vrachtwagen te betalen. Dit leidt tot grote groepen vluchtelingen die over de Panamericana richting het zuiden lopen.

De Colombiaanse directeur van migratiezaken heeft zijn collega’s in Peru en Ecuador opgeroepen te werken aan een gezamenlijk beleid tegenover de Venezolaanse immigranten. De Ecuadoraanse regering heeft hierop gereageerd met een uitnodiging aan dertien landen in Midden- en Zuid-Amerika, waaronder ook Venezuela zelf, om op 18 en 19 september in de hoofdstad Quito over de crisis te spreken.

Bron : El Universo, Ecuador
Bookmark and Share


Terug