Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolanen leven in de schaduw op Caribische eilanden

Datum : 14/11/2018
Land : Curaçao

Venezolanen leven in de schaduw op Caribische eilanden

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, schat dat inmiddels ruim drie miljoen Venezolanen, dat is bijna 9 procent van de bevolking, het land is ontvlucht als gevolg van de politieke repressie en de economische crisis.

Veruit de meesten zijn over land vertrokken naar Colombia, Brazilië en Peru. Een relatief kleine groep van naar schatting honderdduizend Venezolanen is de zee overgestoken naar een van de Caribische eilanden. Die zijn in een aantal gevallen heel dichtbij. Trinidad en Tobago liggen bijna op zwemafstand van de Venezolaanse kust en zijn veruit de populairste Caribische bestemming: veertigduizend Venezolanen verblijven hier nu. Maar net als op de andere eilanden worden de Venezolanen niet hartelijk ontvangen, integendeel. In strijd met internationale wetgeving rond vluchtelingen worden de Venezolanen opgepakt en gevangen gezet, beboet of  zelfs gedeporteerd. Zo werden in april tweeëntachtig Venezolanen terug gestuurd, waarbij de premier van de tweelingeilanden, Keith Rowley verklaarde: “Dit land zal niet toestaan dat de Verenigde Naties of enige andere internationale instantie ons land verandert in een vluchtelingenkamp.” Hierna heeft de regering verklaart de vluchtelingenwetgeving aan te passen, maar daar is verder niets meer van vernomen.

Curaçao ligt ook slechts op geringe afstand: vijfenzestig kilometer over zee. Naar schatting zestienduizend vluchtelingen uit Venezuela hebben er hun heil gezocht en vormen zo ongeveer tien procent van de Curaçaose bevolking. Ook hier worden ze als illegaal beschouwd en kunnen ze rekenen op de gevangenis als ze worden opgepakt. Ook Curaçao schendt hiermee de internationale afspraken rond vluchtelingen en asielverlening. Zo werden vorig jaar meer dan twaalfhonderd Venezolanen op het vliegtuig terug naar huis gezet, waarbij ze vaak ook nog eens gedwongen werden voor hun eigen ticket te betalen.

Hoewel behorend tot het Koninkrijk der Nederlanden is het geen lid van de Europese Unie, maar wel gebonden zich te houden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat deportaties naar landen waar men risico loopt gemarteld en mishandeld te worden verbiedt. Nog deze week verklaarde staatssecretaris Raymond Knops dat de regering de wijze waarop Curaçao de migranten behandelt niet zal onderzoeken.

De angst om gedeporteerd te worden leidt ertoe dat Venezolanen de illegaliteit opzoeken en geen politiek asiel durven aan te vragen, hoewel hun verhaal vaak een duidelijke zaak lijkt. Zoals Hernán Murillo (niet zijn echte naam) die nadat hij als militair enkele collega’s mensen had zien vermoorden en bewijzen voor fraude door militairen had ontdekt door de officieren die dit zouden moeten onderzoeken met de dood bedreigd werd als hij dit naar buiten zou brengen. Maar na twee jaar op Curaçao heeft hij nog altijd geen asiel durven aanvragen en probeert zich in plaats daarvan met wisselende baantjes in leven te houden en maandelijks een paar dollar naar zijn familie in Venezuela te sturen. Volgens Mary Ann Goiri, werkzaam bij Venex, de vereniging van Venezolanen op Curaçao, heeft hij goede redenen om bang te zijn. “Ze worden behandeld als criminelen, hoewel ze geen enkele misdaad begaan hebben”, verklaart zij tegenover The Guardian.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug