Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolanen vluchten terug de grens over

Datum : 10/09/2018
Land : Venezuela

Venezolanen vluchten terug de grens over

Honderden Venezolaanse vluchtelingen die zich in Brazilië bevonden zijn de grens met huis thuisland terug overgestoken na een gewelddadig incident in Boa Vista, de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Roraima. Veel zeggen terug te vluchten uit angst voor hun leven nadat een jonge Venezolaan gelyncht was na beschuldigd te zijn van het vermoorden van een lokale man tijdens een overval. De vluchtelingen werden opgepikt door bussen gestuurd door de regering van Venezuela. 

Brazilië heeft meer dan 30.000 Venezolaanse vluchtelingen, die de economische chaos in hun thuisland achter zich willen laten, geaccepteerd. Veel van hen leven op straat in Boa Vista, in geïmproviseerde hutten van hout en plastic zonder water of riolering. Een groot deel van de lokale bevolking van Boa Vista is hier niet blij mee: ze klagen over stank en rommel in de publieke ruimte. Deze spanningen kwamen tot een hoogtepunt toen een Braziliaan in gevecht raakte met een Venezolaan tijdens een beroving in een supermarkt, waarbij de Braziliaan werd doodgestoken. Tijdens het onderzoek van de politie werd de Venezolaan aangevallen en doodgeslagen door een groep Braziliaanse mannen. 

Ook in andere delen van de grensregio zijn spanningen tussen de Venezolaanse vluchtelingen en de lokale bevolking. Eerder deze maand vluchtten 1200 vluchtelingen terug de grens over nadat een groep Brazilianen uit de plaats Pacaraima een kampement op straat had aangevallen, waarbij ze tenten en bezittingen in de brand staken. Lokale autoriteiten klagen dat ze niet de middelen hebben om de vluchtelingen op te vangen en nauwelijks steun ontvangen van de federale regering. In reactie daarop stuurde president Temer vorige week het Braziliaanse leger naar de grensregio om orde te houden. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug