Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela aangeklaagd wegens spullen Bolívar

Datum : 17/10/2012
Land : Venezuela

Venezuela aangeklaagd wegens spullen Bolívar

Een Amerikaanse man heeft de Venezolaanse staat aangeklaagd omdat zij spullen van Simon Bolívar, die in het bezit van de Amerikaan waren, weigeren terug te geven. In 2007 leende de Venezolaanse staat de spullen van Richard Devengoechea. Het gaat onder andere om een pluk haar van Bolívar, die Venezuela gebruikte om de doodsoorzaak van de onafhankelijkheidsstrijder vast te stellen. 

Simon Bolívar streed in de negentiende eeuw voor de onafhankelijkheid van Latijns Amerika. Hij is de grote held van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Devengoechea beweert dat zijn voorouders de spullen van Bolívar zelf zouden hebben gekregen. De spullen zouden ''gestolen zijn door de Venezolaanse regering waarbij werd voorgewend dat het om een samenwerkingsverband voor onderzoek ging''. 

In 2010 liet Chávez de resten van Bolívar opgraven, om zijn doodsoorzaak te testen. Tevens werd de echtheid van de spullen van Devengoechea getest. Experts concludeerden dat er geen bewijs is dat Bolívar is vermoord. 

Volgens de rechtzaak heeft de Venezolaanse regering in 2007 een privé-vliegtuig naar Florida gestuurd, waarin Devengoechea en de artefacten werden vervoerd. Devengoechea verbleef een maand als gast van de overheid in Venezuela. Na het onderzoek probeerde hij zijn bezittingen terug te krijgen, maar slaagde hier niet in. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug