Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela beticht landen van inmenging

Datum : 19/04/2017
Land : Venezuela

Venezuela beticht landen van inmenging

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez heeft een gezamenlijk communiqué van elf Latijns-Amerikaanse landen veroordeeld als een “brute inmenging in binnenlandse aangelegenheden”. De landen riepen de regering van Venezuela op om het recht op vreedzaam protest" te garanderen. Ze veroordeelden ook de dood van zes personen tijdens anti- regeringsbetogingen deze maand.

De oppositie heeft voor woensdag 19 april opgeroepen tot een massale demonstratie. De regering heeft haar aanhang opgeroepen tot een tegendemonstratie. Venezuela is diep verdeeld tussen aanhangers van de socialistische regering van president Nicolás Maduro en degenen die hem de schuld geven van de economische crisis en hem uit zijn ambt willen ontzetten.

In hun gezamenlijke verklaring verwerpen de regeringen van Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Paraguay, Peru en Uruguay het geweld dat heeft geleid tot de dood van zes mensen tijdens recente demonstraties. Ze doen een beroep op Maduro om “ieder geweld tegen demonstranten te voorkomen” en ook vragen ze aan de oppositie “hun recht te demonstreren verantwoordelijk uit te oefenen, zodat de protestdag kalm kan verlopen.”

Daarnaast vroegen de Latijns-Amerikaanse landen aan de Venezolaanse regering snel een datum vast te stellen voor verkiezingen om “de ernstige crisis van het land op te lossen.” Regionale verkiezingen stonden op de planning voor december 2016, maar die zijn door de Kiescommissie uitgesteld tot nader order. In 2017 moeten gemeentelijke verkiezingen worden gehouden.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug