Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Venezuela buiten Mercosur

Datum : 21/12/2011
Land : Venezuela

Venezuela buiten Mercosur

Op de recente top van de Mercosur hebben de leden van dit handelsblok, Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, geen overeenstemming bereikt over toelating van Venezuela. Dit land wil al vanaf 2006 lid worden, maar het parlement van Paraguay ligt dwars. José Mujica, president van Uruguay kondigde aan een commissie in te stellen die toetreding van Venezuela moet onderzoeken, evenals een mogelijk lidmaatschap van Ecuador. President Correa heeft zo’n verzoek nog niet ingediend.

Ecuador, Venezuela, Chili, Bolivia, Colombia en Peru delen wel met de Mercosur een vrijhandelszone, maar maken niet volwaardig deel uit van de Mercosur. Belangrijkste kenmerk van dit handelsblok is een gezamenlijke douane-unie.

Verder maakte de Mercosur een vrijhandelsverdrag bekend met Palestina en kondigde het een aantal maatregelen af om de lidstaten te beschermen tegen de Europese crisis. Zo mag iedere lidstaat invoerheffingen verhogen op producten die de eigen industrie bedreigen, zo lang die de normen die zijn vastgesteld door WTO niet te boven gaan.

 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug