Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Venezuela en Bolivia over nationalisering YPF

Datum : 18/04/2012
Land : Venezuela

Venezuela en Bolivia over nationalisering YPF

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft zijn steun betuigd aan de Argentijnse president Cristina Fernández bij haar besluit het oliebedrijf YPF te nationaliseren. Ook hekelde hij de “bedreigingen en pogingen tot intimidatie” vanuit Europa tegen Argentinië. Ook riep hij de ‘broederlanden’ in Latijns Amerika op Argentinië te steunen in haar soevereine rechten.

Daarnaast stelde Chávez de ervaring van het Venezolaanse staatsoliebedrijf ODVSA ter beschikking van Argentinië, “voor de versterking van de oliesector en de consolidatie van soevereiniteit  op het gebeid van energie”. Over de reactie van Spanje zei Chávez: “Ze wanen zich eigenaars van onze natuurlijke rijkdommen. Die tijd is geweest”.

De Boliviaanse president Evo Morales liet weten dat de nationalisatie “een zaak was van Argentinië en Spanje” en geen enkel probleem vormde voor Bolivia. “Met de Spaanse oliemaatschappij hebben we relatie van groot vertrouwen.”

De Verenigde Staten op hun beurt hebben via Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton er alleen op gewezen dat Argentinië zijn beslissing moet verantwoorden. Repsol kan niet rekenen op grote sympathie in Washington, gezien de activiteiten van het bedrijf in Cuba.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug