Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela heropent grens met Colombia

Datum : 22/12/2016
Land : Venezuela

  Venezuela heropent grens met Colombia

De regering van Nicolás Maduro heeft afgelopen dinsdag de grens met buurland Colombia heropend na een sluiting van acht dagen om smokkel te bestrijden. 

President Maduro had de grens gesloten en tegelijk aangekondigd het bankbiljet met de hoogste notering, dat van 100 bolivars (circa USD 0,03) uit de circulatie te zullen halen. Door grote protesten heeft de regering de deadline voor inwiddeling van deze bankbiljetten verlengd tot 2 januari 2017.  

Tekorten aan voedsel en betere prijzen hadden ertoe geleid dat honderden Venezolanen de grens naar Colombia waren overgestoken voor kerstinkopen. Ook handel op de zwarte valutamarkt was toegenomen. Daarnaast werden producten die in Venezuela worden gesubsidieerd, zoals olie, suiker en meel, voor hogere prijzen op de Colombiaanse markt verkocht.  

Maduro en zijn Colombiaanse collega, Juan Manuel Santos, kwamen de geleidelijke openstelling van de grens overeen na een telefoongesprek op maandagavond. Intussen worden bankbiljetten met een grotere waarde verspreid vanwege de enorme inflatie. De eerste partij biljetten van 500 bolivars wordt binnenkort verspreid. 

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug