Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela: het einde van een bijzondere campagnetijd

Datum : 12/04/2013
Land : Venezuela

Venezuela: het einde van een bijzondere campagnetijd

Na enkele weken van campagnes is Venezuela nu dichtbij nieuwe verkiezingen. Komende zondag zal de opvolger van Hugo Chávez gekozen worden. De karakteristieke president overleed op 5 maart aan kanker. Zijn figuur speelt echter nog een heel grote rol in de verkiezingen. De twee voornaamste kandidaten zijn Nicolás Maduro, die zich zelf  “de zoon van Chávez noemt” en Enrique Capriles, die juist een tegengesteld beleid wil voeren. Gisteren zijn de campagnes officieel beëindigd met twee enorme bijeenkomsten.

Op dit moment is Nicolás Maduro waarnemend president. Hij noemt zichzelf Chávez’ zoon en zegt door te willen gaan met het beleid van de Bolivariaanse revolutie, dat Chávez is begonnen. Hij wil dat de ideeën van Chávez blijven voortbestaan. Capriles benadrukt dat Maduro en Chávez niet dezelfde personen zijn en dat het eerder gevoerde beleid op bepaalde punten gefaald heeft. Hij legt de focus op de onveiligheid in het land die nog steeds groot is en wil die met een ander beleid beter aanpakken. De steun die hij krijgt noemt hij “hoop voor de toekomst met een levend en geen dood Venezuela”, verwijzend naar het hoge aantal moorden die er in het land plaatsvinden.  

Maduro benadrukt dat Chávez zijn aanhangers geadviseerd heeft op hem te stemmen, wanneer hij er niet meer zou zijn. Hij liet hier tijdens zijn campagne zelfs videobeelden van zien. Daarnaast kleed Maduro zich in hetzelfde Venezolaanse trainingspak als Chávez, draagt hij zijn afbeeldingen altijd met zich mee en kwam hij zelfs naar een bijeenkomst met een vogelhoed op, waarbij de vogel de neergedaalde geest van Chávez zou voorstellen. De steun voor Maduro lijkt dan ook niet echt naar Maduro zelf te gaan, maar naar de nagedachtenis van Chávez. De vraag is hoeveel aanhangers van Chávez genoegen nemen met Maduro. Chávez regeerde van 1999 tot 2013 het land dertien jaar lang. Velen verwachten daarom dat Maduro de verkiezingen dit keer nog zal winnen om de traditie voort te zetten. Maduro zelf heeft al voorspeld dat hij tot president van Venezuela gekozen zal worden, en vervolgens ook tot voorzitter van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur.

Capriles bekritiseert het voormalige beleid van Chávez. Naast onveiligheid heeft hij ook kritiek op het economische beleid. Zo claimt hij dat Argentinië nog een schuld van 13 miljard dollar heeft aan Venezuela vanwege oliecontracten. Hij zei dat de reden voor de meeste economische problemen van Venezuela te wijten zijn aan het inefficiënte management van de natuurlijke hulbronnen van het land en de giften die het regime van Chávez gedaan heeft. Als je de schuld van Argentinië, de giften en het geld dat verdwijnt door corruptie bij elkaar optelt, is de rekening enorm, aldus Capriles. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Maduro zou volgens hem schuldig zijn aan het verspillen van veel geld.

Met het beëindigen van de campagnes gingen gisteren ook de grenzen van Venezuela dicht om de veiligheid te waarborgen. Dit gebeurt altijd met verkiezingen, maar ditmaal nog eerder dan gebruikelijk, omdat er complotten zouden bestaan om zowel Maduro als Capriles te vermoorden.

 

Bron : BBC, Ticotimes, Mercopress
Bookmark and Share


Terug