Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela importeert 50 miljoen rollen toiletpapier

Datum : 17/05/2013
Land : Venezuela

Venezuela importeert 50 miljoen rollen toiletpapier

Venezuela heeft bekendgemaakt 50 miljoen rollen toiletpapier te importeren om aan de vraag te voldoen. De laatste maanden heeft het land te kampen met lege schappen in de supermarkten en zijn veel levensmiddelen niet verkrijgbaar. De regering en de bedrijven geven elkaar de schuld van de schaarste.

Alejandro Fleming, de minister van Handel, maakte de toiletpapiermaatregel bekend. Fleming beschuldigt de media ervan de consumenten onnodig bang te maken. Dit heeft weer tot gevolg dat mensen op grote schaal levensmiddelen gaan inslaan en dit leidt weer tot lege schappen. ‘‘Er is geen tekort in de productie. De excessieve vraag die de bevolking aanzet tot excessieve aankoopdrang, aangewakkerd door de media campagne, is gecreëerd om ons land te ondermijnen. We gaan de markt stabiliseren zodat de bevolking weer kalmeert en begrijpt dat ze zich niet zo moet laten manipuleren door de media die zegt dat er een tekort is’’, aldus Fleming.

Volgens vele burgers is er wel degelijk een tekort aan levensmiddelen. Vooral in Caracas is het gebrek aan toiletpapier te merken. Mensen haasten zich daar naar de winkels waar er lange rijen zijn om de laatste rollen te bemachtigen. In Venezuela worden ongeveer 125 miljoen rollen toiletpapier per maand gebruikt.

De regering geeft bedrijven de schuld van de lege schappen. Volgens minister Fleming zouden deze hun producten achterhouden in de hoop deze later voor hogere prijzen te verkopen. Bedrijven en de oppositie zeggen dat juist het beleid van de regering de oorzaak is. Het beleid zou de productie ontmoedigen. Daarnaast kunnen veel producenten hun producten niet produceren voor de kostprijs die de regering heeft vastgesteld. Naast toiletpapier zullen waarschijnlijk ook andere producten als tandpasta en zeep binnenkort geïmporteerd worden.

Bron : CNN
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug