Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela in conflict met Guayana over olieboring

Datum : 10/06/2015
Land : Venezuela

Venezuela in conflict met Guayana over olieboring

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gisteren aan buurland Guyana gevraagd te stoppen met olie-exploratie in een betwist offshore gebied. De exploratie wordt uitgevoerd door de Amerikaanse oliegigant Exxon Mobile. 

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez (foto), noemde de exploratie “een gevaarlijke politieke provocatie.” Venezuela claimt sinds de 19e eeuw eigendomsrecht op het gebied ten westen de rivier Essequibo, dat rijk is aan mineralen. Een internationaal tribunaal oordeelde in 1889 dat het gebied deel uitmaakte van Guyana, dat toen een Britse kolonie was. Venezuela is nooit met deze regeling akkoord gegaan, omdat ze het een oneerlijk besluit vond. 

Op 20 mei kondigde Exxon Mobil “een significante olievondst” aan in het betwiste gebied. Een week later vaardigde Maduro een presidentieel decreet uit, waarin hij de soevereiniteit over de betwiste wateren claimde. De onlangs nieuw gekozen president van Guyana, David Granger, verklaarde op zijn beurt afgelopen zondag dat het Venezolaanse decreet “een flagrante schending van het internationale recht” was. 

Ook beschuldigde hij er Venezuela van “de rechten van een kleiner land te vertrappen om het soevereine recht van Guyana te dwarsbomen om haar natuurlijke bronnen te ontwikkelen.” President Granger benadrukte dat Guyana zou doorgaan met de ontwikkeling van de offshore bronnen, die het als eigendom beschouwt. 

Dinsdag gaf de Venezolaanse leider de schul aan Exxon Mobile voor de diplomatieke rel. Hij raadde Guyana aan “geen slecht advies van Exxon Mobile aan te nemen of van ambtenaren die door het bedrijf waren omgekocht.” Op staatstelevisie zei Maduro dat “met dialoog en diplomatie kunnen we deze historische verschillen gladstrijken.” 

De relatie tussen Venezuela en Exxon Mobile is sinds 2007 gespannen, toen voormalig prsident Gugo Chávez bezittingen van het bedrijf nationaliseerde. Vorig jaar heeft een internationale geschillencommissie geoordeeld dat Venezuela aan Exxo Mobile een bedrag moet betalen van USD 1,6 miljard als compensatie voor de onteigening. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug