Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela kiest vandaag gouverneurs

Datum : 16/12/2012
Land : Venezuela

Venezuela kiest vandaag gouverneurs

De Venezolanen gaan deze zondag naar de stembus om de gouverneurs van de 23 provincies van het land te kiezen en de afgevaardigden van de Regionale Wetgevende Raden. Het zijn de eerste verkiezingen in veertien jaar waarbij president Hugo Chávez niet aanwezig is. Hij is sinds afgelopen maandag in Havana, waar hij een vierde operatie onderging sinds er in juni 2011 bij hem kanker werd gediagnosticeerd.

De regionale verkiezingen vinden plaats drie maanden nadat Chávez voor de vierde keer de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Maar dit wordt overschaduwd door het vermoeden dat hij niet in staat zal zijn om op 10 januari zijn nieuwe ambtstermijn aan te vangen. Chávez heeft zijn volgelingen al opgeroepen de eenheid te bewaren en op de huidige vicepresident Nicolás Maduro te stemmen, in geval hij sterft en er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Bij de regionale verkiezingen zal het chavisme, dat nu in 17 van de 23 provincies aan de macht is, proberen de oppositie te verslaan in sleutelprovincies, ondanks de afwezigheid van de president. De oppositie is nu in zeven provincies aan de macht en in zes daarvan woont het grootste deel van de bevolking. Voor de oppositie – die bestaat uit 21 partijen – bestaat de uitdaging uit het mobiliseren van haar kiezers, hoe gedemotiveerd ze door de recente nederlaag bij de presidentsverkiezingen ook zijn. 

Het zal deze zondag het meest spannen om de provincies Miranda en Zulia. In Miranda staan de gouverneur en gewezen oppositiekandidaat bij de presidentsverkiezingen Henrique Capriles en Elías Jaua tegenover elkaar. Jaua was tot oktober vicepresident en rechterhand van Chávez, toen huh werd vervangen door Nicolás Maduro. In Zulia wil de huidige gouverneur Pablo Pérez, van de oppositie, herkozen worden. Zijn tegenstander is Francisco Arias Cárdena van de partij van Chávez.

In totaal gaan 135 kandidaten de strijd met elkaar aan en zijn 17,4 miljoen kiezers opgeroepen  deel te nemen aan de verkiezingen. Er zijn in het hele land 12.784 stembureaus ingericht. Rond de 139.000 militairen en politieagenten worden zondag ingezet om de veiligheid te garanderen. 

Foto: Elías Jaua

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug