Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela lanceert plan om burgers te ontwapenen

Datum : 22/09/2014
Land : Venezuela

Venezuela lanceert plan om burgers te ontwapenen

De Venezolaanse president Maduro heeft aangekondigd dat hij een plan om burgers te ontwapenen gaat uitbreiden. In een toespraak tijdens de Internationale Dag van de Vrede kondigde hij aan dat zijn regering 47 miljoen dollar gaat investeren om zestig nieuwe 'ontwapeningscentra' te bouwen.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties heeft Venezuela na Honduras het hoogste moordcijfer ter wereld voor een land in vredestijd. Het grootste gedeelte van deze moorden wordt gepleegd met vuurwapens. "We bouwen de vrede van binnenuit en daarvoor is ontwapening noodzakelijk," aldus Maduro in de hoofdstad Caracas. 

In 2012 vonden in Venezuela 53.7 moorden per 100.000 inwoners plaats, vergeleken met 90.4 in Honduras, aldus cijfers van de VN. Dit is een stijging vergeleken met het jaar daarvoor, toen er 47.8 moorden per 100.000 inwoners plaatsvonden. Maduro kondigde tevens aan 39 miljoen dollar te investeren om soldaten te laten patrouilleren in de gevaarlijkste buurten. De minister van Binnenlandse Zaken, Miguel Rodriguez Torres, specificeerde dat dit geld uitgegeven zal worden aan 2000 nieuwe patrouilles en een betere uitrusting voor de veiligheidsdiensten.

In juni 2013 introduceerde Maduro strenge straffen - waaronder tot twintig jaar celstraf - voor illegaal wapenbezit. Toch blijft het gevoel van onveiligheid voor veel Venezolanen hoog. Eerder dit jaar vond een grote protestmars plaats waarin aanhangers van de oppositie vroegen om meer veiligheid en maatregelen om de economie te stimuleren.

Activisten van de oppositie noemen de Venezolaanse overheid hypocriet. Zij beweren dat Maduro bepaalde 'colectivos' - onofficiële pro-regeringsgroepen - wel bewapend heeft, wat vervolgens tot schermutselingen leidde bij de protesten van de oppositie. 

Gisteren zei Maduro dat zijn regering ''nog altijd de droom heeft van een vreedzaam Venezuela" en dat hij deze vrede "met liefde, gerechtigheid en toewijding" zal blijven nastreven.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug