Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela: Maduro start dialoog met oppositie

Datum : 12/04/2014
Land : Venezuela

Venezuela: Maduro start dialoog met oppositie

Donderdagavond en vrijdagochtend hebben de langverwachte gesprekken tussen de Venezolaanse regering en de oppositie plaatsgevonden. De bijeenkomst was voorgesteld door ministers van Unasur, om een einde te kunnen maken aan de protesten tegen de regering en de crisis waarin het land verkeert. Op donderdag spraken Nicolás Maduro en zijn rivaal Henrique Capriles zes uur lang. Verschillende ministers van andereZuid-amerikaanse landen fungeerden als tussenpersonen.  Ook was er een afgevaardigde van het Vaticaan. 

In Venezuela braken in februari protesten uit vanwege de stijgende criminaliteit in het land, maar de protesten zijn daarna uitgegroeid tot algemene protesten tegen de regering. Zo’n veertig mensen zijn bij de protesten omgekomen, honderden zijn gewond geraakt en minimaal tweeduizend mensen zijn gevangengenomen. Volgens Maduro zijn de protesten van oppositieaanhangers onderdeel van een fascistisch complot dat gesteund wordt voor de Veenigde Staten. Hij zegt dan ook geen deal te willen sluiten of te willen onderhandelen met de oppositie. Volgens Maduro zou ieder akkoord met de oppositie hem een verrader van het ‘Chavismo’ (de ideologie van Chávez) maken. Nu is hij echter wel bereid om in ieder geval de dialoog aan te gaan. 

De gesprekken tussen de regering en de oppositie waren live op de Venezolaanse televisie te zien en op de radio te horen. Nog nooit eerder sinds de tijd van Chávez heeft de oppositie de kans gehad om live haar mening aan het volk te verkondigen. In de tijd die zij kregen om te praten, maakten ze dan ook van de kans gebruik om Maduro te vertellen dat hij de verantwoordelijkheid heeft het land uit de crisis te halen en niet het halve land voor fascisten uit kan maken, omdat die mensen het niet met hem eens zijn. Volgens de regering zou de oppositie protesten opzetten om Maduro te willen verdrijven. Dit zouden ze zelfs met inconstitutionele methoden, zoals een staatsgreep willen doen. Oppositieleider Henrique Capriles zei dat de oppositie geen coup wil tegen de regering, want dat zou de situatie doen escaleren. Ze willen echter wel dat de situatie gaat veranderen, anders zal het ook tot een escalatie komen. 

De gesprekken zaten vol met verklaringen, discussies en beschuldigingen. Deze eerste ronde van gesprekken liet grote tegenstellingen zien tussen beide partijen en heeft nog niet voor concrete afspraken gezorgd, maar wel de weg naar dialoog geopend. Nieuwe gesprekken staan al gepland voor aanstaande dinsdag.

 
 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug