Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela: Maduro wil nieuwe grondwetgevende raad

Datum : 02/05/2017
Land : Venezuela

Venezuela: Maduro wil nieuwe grondwetgevende raad

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft gisteren - op de internationale dag van de arbeid - gezegd dat hij een nieuwe raad wil oprichten die bestaat uit "gewone burgers" en de macht heeft de grondwet te wijzigen. Dit zou de macht van het parlement, gedomineerd door de oppositie, aanzienlijk verkleinen. Henrique Capriles, leider van de oppositie, noemde de nieuwe raad dan ook "grondwettelijke fraude." 

De afgelopen maand zijn er in Venezuela veel protesten geweest tegen de regering, die velen verantwoordelijk achten voor de ernstige economische crisis in het land. Dit kwam verschillende keren tot gewelddadige conflicten tussen betogers en de politie, waarbij reeds 28 mensen om het leven kwamen. Na Maduro's aankondiging van de nieuwe raad heeft de oppositie mensen opnieuw opgeroepen de straat op te gaan. De president zei met deze maatregel een "burgeroorlog" te willen voorkomen. 

Maduro zegt dat de raad de economische problemen van het land kan helpen oplossen, die volgens hem veroorzaakt worden door zijn politieke tegenstanders. Hij zei dat de raad zal bestaan uit vertegenwoordigers uit arbeidersgroepen en maatschappelijke organisaties. Het zal hier echter waarschijnlijk alleen gaan om groepen die de regering gunstig gezind zijn. Volgens de voorzitter van het parlement Julio Borges gaat het daarom om "oplichterij om het Venezolaanse volk te misleiden," die de grondwet, de democratie en het electorale process ernstig zullen beschadigen. 

Bron : BBC, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug