Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Venezuela martelt gearresteerde militairen'

Datum : 09/01/2019
Land : Venezuela

'Venezuela martelt gearresteerde militairen'

In een vandaag verschenen rapport publiceren Human Rights Watch en de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie Foro Penal de schokkende resultaten van hun gezamenlijke onderzoek naar de situatie van gearresteerde militairen en hun familieleden. Het rapport verschijnt aan de vooravond van de installatie van president Nicolás Maduro die donderdag aan een nieuwe zesjarige termijn als president begint. Hij werd in mei 2018 herkozen na frauduleus verlopen verkiezingen. Zijn positie is al jaren onhoudbaar en heeft ertoe bijgedragen dat het land in een diepe economische en politieke crisis is beland, met als gevolg dat miljoenen Venezolanen hun vaderland ontvlucht zijn.

Militairen werden gedurende de afgelopen jaren regelmatig opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een staatsgreep of een aanslag op de president. Familieleden en bekenden van militairen werden gearresteerd met het doel om informatie over de verblijfplaats van hun geliefden los te krijgen, dit laatste veelal met gebruik van geweld en martelingen.

Een van de zaken die Human Rights Watch en Foro Penal beschrijven is die van Ariana Granadillo Roca, een 21-jarige studente medicijnen. Samen met twee familieleden werd zij op 2 februari 2018 gearresteerd, omdat het huis waarin zij woonden eigendom was van kolonel García Paloma. Paloma was niet alleen een ver familielid  van Granadillo Roca, maar ook een van de militairen die door de Venezolaanse inlichtingendienst werden gezocht op grond van een beschuldiging van samenzwering tegen de regering. Tijdens haar hechtenis werd Ariana Granadillo geslagen en betast, terwijl agenten eisten dat zij hen vertelde waar de kolonel zich bevond. Na twee dagen werd zij zonder aanklacht vrijgelaten, maar eind mei werd Granadillo opnieuw gearresteerd, nu samen met haar ouders. Een week lang werden zij incommunicado gehouden en kregen advocaten van Foro Penal geen enkele informatie over hun verblijfplaats. Granadillo werd opnieuw gemarteld. In juli verscheen Granadillo voor een militaire rechtbank waar zij beschuldigd werd van het aanzetten tot rebellie omdat ze regelmatig telefonisch contact zou hebben gehad met de vrouw van kolonel García Paloma. Ze is voorwaardelijk vrijgelaten maar mag het land niet verlaten en moet zich wekelijks melden bij de rechtbank.

Human Rights Watch heeft meer dan 380 zaken gedocumenteerd waarbij sprake is van “wrede, onmenselijke of vernederende behandeling” van tegenstanders of vermeende tegenstanders van de regering, waaronder tenminste eenendertig gevallen van marteling. Volgens Foro Penal is minstens vijftien procent van degenen die om politieke redenen gearresteerd zijn gemarteld of mishandeld.

Sinds 2014 zijn in totaal bijna dertienduizend Venezolanen aangehouden in verband met anti-regeringsprotesten. Hoewel zo’n zevenenhalfduizend van hen voorwaardelijk vrijgelaten zijn, blijven zij verdacht en kunnen vervolgd worden. Volgens Human Rights Watch zijn sinds 2017 meer dan achthonderd burgers door militaire rechtbanken berecht, iets dat in strijd is met het internationaal recht.

Bron : The Miami Herald, Human Rights Watch
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug