Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela na de verkiezingen

Datum : 10/10/2012
Land : Venezuela

Venezuela na de verkiezingen

Na de overwinning van Hugo Chávez in de presidentsverkiezingen van Venezuela, die op 7 oktober plaatsvonden, kijken zowel de winnaars als de verliezers alweer vooruit. Chávez won met 55 procent van de stemmen, een aanzienlijk lager percentage dan de voorgaande verkiezingen. Op 7 oktober ging een recordaantal Venezolanen naar de stembus. De oppositie hoopte als eenheid van Chávez te kunnen winnen, maar werd hierin teleurgesteld. 

Oppositieleden proberen hun verlies niet als een nederlaag te zien. Zakenman Russ Dallen legt uit: ''De oppositie heeft zijn belangrijke positie hernomen. Ze zaten in een moeilijke situatie, waarin de overheid al het geld en de macht in handen hield. Capriles' praktische, face-to-face benadering heeft daarbij succes gehad. Ze wonnen bijna de helft van de stemmen, dat is in Venezuela een grote prestatie''. 

Dat niet iedereen het zo ziet, bleek gisteren in een aankondiging van de Venezolaanse politie. Een zakenman die een weddenschap had afgesloten dat Chávez zou verliezen schoot de twee mensen aan wie hij moest uitbetalen neer. Ook reed hij met zijn auto over vijf mensen heen die de overwinning van Chávez vierden. Dit alles gebeurde direct na de aankondiging van Chávez overwinning. Alle zeven slachtoffers kwamen om het leven. De politie heeft de verdachte nog niet kunnen aanhouden. 

De oppositieleiding accepteert echter zijn verlies, maar kijkt alweer vooruit naar de regionale- en gemeenteraadsverkiezingen in December. Tijdens de presidentsverkiezingen won Chávez 20 van de 23 staten, maar de oppositie heeft hoop voor de verkiezingen in December. Michael Rowan, politiek consultant en aanhanger van de oppositie, geeft aan: ''Chávez populariteit is ook zijn zwakte. Zijn geld zal niet aanwezig zijn in de regionale verkiezingen; zijn naam staat niet op het stembiljet, dat maakt een gigantisch verschil''.

Ook is er na veertien jaar Chávez nog altijd geen duidelijke opvolger aan te wijzen. Dit is zeker gezien de gezondheidssituatie van de 58-jarige president, bij wie kanker werd vastgesteld, een probleem. Chávez zegt helemaal gezond te zijn, maar tegenstanders betwijfelen dit. Er gaan speculaties dat Chávez, naar Cubaans voorbeeld, zijn broer Adan als opvolger zal aanwijzen. ''Chávez is een merk, en doet het geweldig als merk. De beste oplossing is dus nog een Chávez neer te zetten,'' aldus Dallen. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug