Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Venezuela nationaliseert elektronicaketen

Datum : 10/11/2013
Land : Venezuela

Venezuela nationaliseert elektronicaketen

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft afgelopen vrijdag elektronicaketen Daka genationaliseerd wegens hun te hoge prijzen. “We doen dit in het belang van de natie. Koop de schappen leeg!” Door nationalisatie dwingt hij de keten tot het hanteren van “eerlijkere prijzen.” De directie van Daka wilde niet reageren op de nationalisatie.

Volgens de president was de maatregel noodzakelijk, omdat ambtenaren te hoog geprijsde goederen hadden aangetroffen in de winkels. In sommige gevallen lag de verkoopprijs tien keer boven de marktwaarde. Zo verkoopt de keten een type airco voor 5000 US dollar terwijl de zelfde airco 1000 US dollar kost in staatswinkels.

Commentatoren plaatsen hier een kanttekening bij. “Het aanbod in staatswinkels is, hoewel beperkt, inderdaad vaak goedkoper. De oorzaak is dat staatswinkels voor hun bevoorrading gebruik maken van een lage wisselkoers. Voor de aanschaf van buitenlandse valuta om goederen voor hun winkels te kopen zijn particuliere handelaren aangewezen op de zwarte valutamarkt. Hier ligt de wisselkoers een stuk ongunstiger, wat terug is te zien in de verkoopprijzen”, aldus de journaliste Irene Caselli.

De nationalisatie van elektronicaketen Daka vindt plaats aan de vooravond van de lokale verkiezingen op 8 december. De inflatie bedraagt 54 procent. Er is toenemende ontevredenheid binnen de eigen Bolivariaanse gelederen over het (gebrek aan) economisch beleid en de laatste peilingen tonen een daling van tien procent in de populariteit van president Maduro.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug