Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela pakt overbevolking gevangenissen aan

Datum : 01/08/2011
Land : Venezuela

Venezuela pakt overbevolking gevangenissen aan

Venezuela is van plan om 40 procent van de gedetineerden vrij te laten om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. Volgens de pasbenoemde minister van Gevangenissen, Iris Varela, kunnen 20.000 mensen die alleen maar kleine misdrijven hebben gepleegd, voorwaardelijk worden vrijgelaten. Voorwaarde om de straf buiten de gevangenismuren uit te zitten, is dat de gedetineerden geen gevaar voor de samenleving vormen.
De aankondiging is een reactie op een reeks van rellen sinds begin van dit jaar. Bij gevechten in de El Rodeo gevangenis werden in een maand meer dan 25 mensen gedood. Volgens Varela horen van de 50.000 gevangenen er 20.000 niet in de gevangenis. "Er zijn mensen in onze gevangenissen die geen gevaar vormen voor de samenleving, zoals degenen die vastzitten voor diefstal". Deze week zal er begonnen worden om te kijken welke gevangenen in aanmerking komen voor de voorwaardelijke invrijheidstelling. Daarnaast beloofde Varela dat de zwaarste delinquenten hier niet voor in aanmerking zullen komen en in de gevangenis blijven.
Naast het in het leven roepen van een nieuw ministerie om de problemen met de overvolle gevangenissen aan te pakken, heeft president Hugo Chávez 100 miljoen dollar beschikbaargesteld om de gevangenissector te hervormen.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug