Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela roept op tot massabijeenkomst op 10 januari

Datum : 09/01/2013
Land : Venezuela

Venezuela roept op tot massabijeenkomst op 10 januari

Venezolaanse autoriteiten hebben aanhangers van president Chávez dringend opgeroepen om op 10 januari, de dag van zijn beoogde inzwering, bijeen te komen in hoofdstad Caracas. Ook al zal de president zelf niet aanwezig zijn.

Volgens voorzitter van het parlement, Diosdado Cabello, zullen ook veel buitenlandse staatshoofden die dag aanwezig zijn om hun steun aan Chávez te betuigen. De katholieke kerk in Venezuela zegt dat ministers het risico lopen de grondwet te schenden en de oppositie heeft opgeroepen tot protest. Volgens haar loopt de ambtstermijn van Chávez op 10 januari af en als hij die dag de eed niet aflegt, moeten er binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen komen.

De 58-jarige president, die sinds 1999 aan de macht is, verblijkt nog in een ziekenhis in de Cubaanse hoofdstad Havana. Daar is hij vorige maand voor de vierde maal geopereerd wegend kanker. Na de operatie deed zich een longinfectie voor. Volgens minister van informatie Ernesto Villegas was zijn toestand nu stabiel.

Cabello voorziet een grote pro-Chávez demonstratie op 10 januari. Daarom heeft hij aan leiders van de oppositie gevraagd om verantwoordelijk te reageren. Hij waarschuwde: “We zullen iedere poging stoppen om de regering te destabiliseren.” Hij voegde eraan toe: “Heel Venezuela zal naar Caracas komen, naar het paleis Miraflores. Mensen zullen de straat opgaan.”

Al eerder zei de katholieke kerk dat het een onacceptabele schending van de grondwet was om Chávez president te laten zijn als hij zijn inzwering op 10 januari mist. Het hoofd van de Venezolaanse Bisschoppenconferentie, Diego Padrón, zei dat Chávez bij zijn inauguratie aanwezig diende te zijn. “Het is niet onze taak om in het openbaar tussenbeide te komen, maar nu gaat het om het landsbelang en de verdediging van de ethiek. De grondwet wijzigen om tegemoet te komen aan een politiek doel is moreel niet aanvaardbaar”, aldus Padrón.

Cabello op zijn beurt zegt dat de “regering altijd de grondwet heeft gerespecteerd en dat zal blijven doen. We geloven dat de oproep van de Bisschoppenconferentie gericht is aan die delen van de oppositie en de hogere kaders van de kerk die in 2002 actief hebben deelgenomen aan de coup tegen Chávez.”

Foto: Diosdado Cabello (links) en Nicolas Maduro (rechts)


 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug