Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela schort dialoog met Washington op

Datum : 21/03/2013
Land : Venezuela

Venezuela schort dialoog met Washington op

De Venezolaanse regering heeft de dialoog met Washington opgeschort wegens escalerende spanningen en polarisering van de publieke opinie in de aanloop naar de verkiezingen ter opvolging van de overleden president Hugo Chávez..  

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Elias Jaua, zei dat de actie een reactie is op “interventionistische verklaringen” van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Roberta Jacobson, die opriep om “open, eerlijke en transparante verkiezingen” te houden op 14 april. Volgens Jaua heeft verdere tijdverspilling geen zin en wordt de communicatie tussen beide landen stopgezet, totdat er vanuit Washington een duidelijke boodschap komt wat voor soort relatie de Verenigde Staten met Venezuela willen.

Tijdens de verkiezingen nemen waarnemend president Nicolás Maduro en oppositieleider Henrique Capriles het tegen elkaar op. Capriles, die tijdens de verkiezingen in oktober vorig jaar van Chávez verloor, zal waarschijnlijk te maken krijgen met een zware strijd tegen Maduro. Maduro zei in januari dat hij met goedkeuring van Chávez in het najaar van 2012 nog contact had met Washington via de Venezolaanse ambassadeur bij de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Sinds 2010 hebben Venezuela en de Verenigde Staten geen ambassadeurs meer uitgewisseld en worden ze in hun respectievelijke hoofdsteden slechts door waarnemende diplomaten vertegenwoordigd. Spanningen tussen de twee landen zijn toegenomen sinds de sterfdag van Chávez, toen Maduro de uitzetting van twee Amerikaanse militaire attachés aankondigde. Washington beantwoorde dit door twee Venezolaanse diplomaten het land uit te zetten. Maduro riep de Amerikaanse president Barack Obama deze week op een vermeende samenzwering door de voormalige Amerikaanse diplomaten Roger Noriega en Otto Reich -  om het land te destabiliseren door Capriles te vermoorden -  te stoppen. Jaua beweerde dat Noriega en Reich huurlingen in Midden-Amerika aan het rekruteren zijn voor het complot tegen de oppositieleider. Reich, voormalig Amerikaans ambassadeur in Venezuela, ontkende elke betrokkenheid. 

De twee landen leven op gespannen voet sinds Chávez in 1999 aan de macht kwam. Desondanks verscheept Venezuela, een van de grootste olie-exporterende landen ter wereld, per dag 900.000 vaten olie naar de Verenigde Staten.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug