Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela sluit grens wegens smokkelhandel

Datum : 10/08/2014
Land : Venezuela

Venezuela sluit grens wegens smokkelhandel

In een poging om de smokkelhandel naar Colombia drastisch te verminderen, sluit Venezuela ‘s nachts haar grensovergangen met dit buurland. Volgens de regering in Caracas verlaat een groot deel van de import en lokale productie het land om te belanden in Colombia, waar de prijzen en dus de winstmarges hoger liggen. In samenspraak met Colombia gaat met ingang van maandag 11 augustus iedere nacht tussen 22:00 en 05:00 de grens dicht. 

De nachtelijke grensafsluiting is een van de eerste concrete maatregelen die de Venezolaanse regering neemt om de illegale uitvoer van goederen te verminderen. Vorige week spraken de leiders van beide landen uitvoerig over oplossingen voor dit verschijnsel tijdens een topontmoeting in Colombia.  

Tot nu toe heeft de Venezolaanse grenswacht naar eigen zeggen meer dan 40 miljoen liter brandstof en 20.000 ton voedsel onderschept. Allemaal op weg naar Colombia om daar boven de in Venezuela geldende maximumprijs te worden verkocht. Volgens schattingen van de Venezolaanse grenswacht wordt 40 procent van de lokale productie illegaal verkocht in Colombia.

Over hoe de grenswacht de 2200 kilometerlange grens wil bewaken, zijn geen mededelingen gedaan.    
 

 

Bron : BBC, AP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug