Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela stelt waarheidscommissie in

Datum : 24/10/2011
Land : Venezuela

Venezuela stelt waarheidscommissie in

Het Venezolaanse parlement heeft een wet goedgekeurd, die misdaden tegen de menselijkheid gaat onderzoeken uit de periode voordat Chávez aan de macht kwam. Tussen 1958 en 1998 zijn meer dan 3000 mensen spoorloos verdwenen. De aangenomen wet moet leiden tot de oprichting van een waarheidscommissie die de gepleegde misdaden gaat onderzoeken. 

De waarheidscommissie gaat in drie jaar tijd uitzoeken wie de precieze verantwoordelijken en daders zijn van de verdwijningen. Naar verwachting zal de commissie geen straffen opleggen,  aangezien de meeste schuldigen waarschijnlijk al zijn gestorven. De commissie bestaat gedeeltelijk uit ambtenaren en gedeeltelijk uit revolutionairen en nabestaanden van de slachtoffers. De bevindingen van de waarheidscommissie zullen als lesmateriaal gaan dienen op scholen.
 
De politieke oppositie stemde tegen het wetsvoorstel, omdat de commissie slechts ‘één specifieke periode gaat onderzoeken.’ Volgens politieke observatoren staan de meeste Venezolanen onverschillig tegen het aangekondigde onderzoek.


 

Bron : Página/12
Bookmark and Share


Terug