Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Venezuela verandert eilanden in toeristische bestemmingen

Datum : 06/07/2013
Land : Venezuela

Venezuela verandert eilanden in toeristische bestemmingen

De Venezolaanse regering wil deviezen aantrekken door drie zo goed als verlaten eilanden om te vormen tot toeristische bestemmingen. Milieuorganisaties zijn daar niet gelukkig mee. De regering in Caracas heeft haar oog laten vallen op La Blanquilla (zie foto), La Orchila en La Tortuga. Dat zijn drie relatief grote eilanden in de Caribische Zee die bijna niet meer bewoond zijn. De bedoeling is er "een kwaliteitstoerisme te ontwikkelen met respect voor het milieu, dat deviezen genereert en zo een economische dynamiek teweegbrengt", zegt minister van Toerisme Andrés Izarra.

De eilanden zijn respectievelijk 65, 40 en 150 vierkante kilometer groot. Momenteel zijn er enkel kleinere militaire installaties. Ze worden ook soms gebruikt als aanlegplaats voor boten, onder meer door vissers. De witte stranden, het blauwe water en de mooie koraalriffen "bieden een potentieel dat we intensief willen gaan ontwikkelen, maar met aandacht voor het milieu", aldus Izarra. Op La Blanquilla bestaat nu al een bescheiden luchthaven. Die moet eerst en vooral aangepakt worden, volgens de minister. Zo moet de landingsbaan geasfalteerd worden.

Milieuorganisaties zijn bezorgd. "We vrezen dat er ambitieuze projecten worden ontwikkeld om deviezen aan te trekken zonder dat men de draagkracht van die kwetsbare eilanden echt bestudeerd heeft op het vlak van structuren, toeristen en schepen", zegt Juan Carlos Fernández van de Stichting Caribe Sur. "Er zijn ook te weinig studies gedaan naar de milieu-impact en economische duurzaamheid" van de werken.

Venezuela telt ongeveer zeshonderd Caribische eilanden. La Tortuga is het grootste eiland, goed voor bijna de helft van de totale eilandenoppervlakte, maar de meeste andere eilanden zijn weinig meer dan grote rotsen. Er wonen in totaal drieduizend mensen op de eilanden.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug